Pilsner Urquell slaví 177. výročí: putovní oslava odstartuje v Praze už 9. října

08.10.2019 12:20

Pilsner Urquell slaví 177 let od uvaření první várky. Oslava narozenin zlatého ležáku, který dal jméno celosvětově nejoblíbenější pivní kategorii, započala tradičně na Pilsner Festu, největším pivním festivalu v ČR. Naváže na ni roadshow, která bude probíhat od 9. října do 2. listopadu v hospodách a restauracích ve vybraných městech po celé České republice.

Pilsner Urquell slaví 177. výročí: putovní oslava odstartuje v Praze už 9. října
Foto: red
Popisek: Plzeňský Prazdroj

Stalo se již tradicí, že po Pilsner Festu, na kterém slaví zrod plzeňského ležáku především Plzeňané, vyráží na putovní oslavu speciální auto Pilsner Urquell s výčepem a potřebným doprovodem, aby tuto událost oslavili s příznivci dobrého piva i v dalších městech.

Hosté vybraných restaurací se tak mohou v následujících týdnech setkat se sládkem Plzeňského Prazdroje, který na místě slavnostně narazí dřevěný sud s nefiltrovaným plzeňským ležákem. „Návštěvníci si tak budou moci dopřát nefiltrovaný Pilsner Urquell, stejný jako ve sklepích plzeňského pivovaru,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

O čepování piva se postarají zkušení výčepní, finalisté soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Mimo vystoupení živé kapely je připravená i soutěž.

Roadshow začíná již tradičně v pražské restauraci U Pinkasů, kde místní v roce 1843 ochutnali Pilsner Urquell jako první v metropoli. Václav Berka zde narazí sud 9. října v 18.00. Oslavy se pak vydají do Brna, Českých Budějovic, Kutné Hory, Plzně a svou pouť zakončí v Havířově a Ostravě.

Putovní oslavy symbolizují nevídaný růst obliby plzeňského ležáku téměř okamžitě po jeho vzniku 5. října 1842. Z Plzně se začal rychle šířit do okolních a později i do vzdálenějších měst, do zahraničí. Stal se z něj světově uznávaný fenomén. „Už od svého zrodu je plzeňské pivo originálem, který vaříme ze stále stejných surovin a podle stejné receptury. Více než 70 % piv po celém světě, které se dnes uvaří, jsou piva typu Pils/Pilsner a jsou inspirovány právě pivem Pilsner Urquell,“ přibližuje úspěch Pilsner Urquell Václav Berka.

Program putovních oslav

Program putovních oslav

  • Plzeňský Prazdroj prodal v roce 2018 v Česku i zahraničí rekordních 11,5 milionu hektolitrů piv, o 4 % více než v roce 2017.
  • S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
  • Export piva Pilsner Urquell loni překročil 1,1 milionu hektolitrů, o desetinu více než v předchozím roce. Nejvíce u něj vzrostl export v sudech, a to skoro o 15 %. Dařilo se i tankovému pivu. Počet zahraničních tankoven Pilsner Urquell se v roce 2018 zvýšil z 90 na 131.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…