Písecká nemocnice otevře 2. března novou lékárnu s nepřetržitým provozem

13.02.2015 13:03

Nová lékárna s nepřetržitým čtyřiadvacetihodinovým provozem, bude od pondělí 2. března sloužit veřejnosti v nově vybudovaných prostorách u vstupu do písecké nemocnice. Lékárna, jejíž výstavba trvala zhruba jeden rok, doplní současnou síť lékáren při jihočeských nemocnicích, které v kraji zajišťují nepřetržitý lékárenský provoz.

Písecká nemocnice otevře 2. března novou lékárnu s nepřetržitým provozem
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Stavební práce a obnova přístrojového vybavení lékárny si vyžádaly investici ve výši přibližně 15 milionů korun, kterou nemocnice pokryla z vlastních zdrojů. Největší přístrojovou investicí představovalo pořízení nového moderního izolátoru pro ředění cytostatik za 1,6 milionu korun. Lékárenská část umožňuje mimo jiné podstatné rozšíření nabídky lékárenských a drogistických produktů.

„Snahou Jihočeského kraje, jako provozovatele nemocnic v regionu, je nejen zachování dostupnosti zdravotnické péče, ale i přístupu k medikamentům a potřebným lékům. Proto je zajištěn i nepřetržitý lékárenský provoz,“ uvedl při své páteční (13. 2. 2015) návštěvě Nemocnice Písek, a. s. jihočeský hejtman Jiří Zimola a poznamenal, že veškerý zisk z prodeje léků nemocnice investují zpět do zdravotní péče, a zajištění lepšího vybavení a služeb pro pacienty.

Ředitel písecké nemocnice Jiří Holan hejtmana seznámil také s iktovým centrem, které nemocnice otevřela před necelými dvěma lety na oddělení neurologie.

„Iktové centrum funguje v rámci sítě centrové péče o pacienty s mozkovou mrtvicí. V kraji máme centra dvě, druhé, vyšší, tvoří Komplexní cerebrovaskulární centrum Nemocnice České Budějovice, a. s. Obě centra zajišťují akutní péči pro pacienty s mrtvicí se skokově lepšími výsledky vyléčení oproti období před vytvořením sítě těchto center. Procentuálně klesla invalidizace i rozsah postižení léčených pacientů. Úmrtnost v jihočeských centrech je pod úrovní úmrtnosti ČR na tato onemocnění. Činí do sedmi procent,“ řekl Holan.

Doplnil, že projekt výstavby iktového centra v písecké nemocnici byl schválen radou kraje v roce 2011 a zařízení funguje od června 2013. Celkové náklady na jeho výstavbu dosáhly téměř 73 milionů Kč, z toho 37 milionů činil finanční příspěvek Jihočeského kraje.

„Nemocnice se také stala úspěšným příjemcem zhruba devítimilionové dotace z integrovaného operačního programu na přístrojové vybavení tohoto centra. S přispěním evropských peněz jsme nakoupili například nová nemocniční lůžka pro jednotku intenzivní péče, transportní lůžko, ultrazvukové přístroje pro diagnostické účely, plicní ventilátory, monitorovací přístroje, defibrilátor a také infuzní techniku. V rámci návazné péče pro pacienty po iktu bylo dovybaveno i oddělení akutní rehabilitace novými motodlahami a vířivými koupelemi končetin,“ dodal Holan.

V loňském roce investovala Nemocnice Písek, a. s., do stavebních úprav a přístrojů celkem 44,5 milionů korun. Vlastní zdroje činily 35,2 milionu korun, zdroje Jihočeského kraje představovaly 4 miliony, zbytek pokryly evropské dotace. V letošním roce by měly investice dosáhnout přibližně 28 milionů korun a budou určeny k dofinancování části lékárny a iktového centra a zahájení dalšího z větších projektů - vybudování pavilonu laboratoří v areálu písecké nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…