Písecká nutriční ambulance pomáhá pacientům s poruchami výživy

24.11.2014 16:46

Specializovaná nutriční ambulance v písecké nemocnici pečuje o pacienty s poruchami příjmu potravy nebo s podvýživou. Každý měsíc zde ošetří stovku pacientů nebo jim předepíší výživu. Mezi klienty ambulance patří i nemocní z ústavů sociální péče a domovů pro seniory.

Písecká nutriční ambulance pomáhá pacientům s poruchami výživy
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Písecká nutriční ambulance poskytuje své služby klientům se špatným stavem výživy. Jsou to nejen pacienti s onkologickým onemocněním, jako je celá řada nádorů ovlivňujících stav výživy a působící polykací potíže (zejména nádory ústní a krční oblasti), ale i s neurologickými chorobami (Alzheimerova a další demence, stavy po cévních mozkových příhodách, amyotrofická laterální skleróza a další) a také pacienti odeslaní z gastroenterologie a chirurgie (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, stavy po operacích zažívacího traktu s odnětím rozsáhlé části tenkého a tlustého střeva, pacienti s umělým vyústěním žaludku - PEG). Na ambulanci pacienty vyšetří a součástí je také rozbor jídelníčku, propočtení příjmu jednotlivých živin a energie a určení nutričních potřeb každého konkrétního pacienta.

„Možnosti zlepšení stavu výživy, odborně nutriční podpory, jsou v zásadě dvě: doplňková výživa určená k popíjení pro pacienty, kteří mohou přijímat potravu či alespoň tekutiny ústy, a úplná výživa podávaná sondou zavedenou do žaludku nebo umělým vyústěním žaludku, takzvaná perkutánní endoskopická gastrostomie – PEG. Oba typy výživy lze při splnění indikačních kritérií předepsat na recept, který hradí zdravotní pojišťovny a pacient doplácí jen malou část, nebo je výživa bez doplatku,“ vysvětluje primář Oddělení klinické biochemie Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Pavel Malina. Ten v ambulanci, která je součástí tohoto oddělení, pracuje jako lékař s funkční licencí České lékařské komory a atestacemi z oborů vnitřní lékařství, klinická biochemie a klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Spolu s ním se o pacienty starají sestry Lenka Nimburská a Eva Stallerová a nutriční terapeutka Vendula Bendová.

K vyšetření v ambulanci je třeba se objednat na telefonním čísle 382772124. Pro telefonické konzultace s lékařem je ve středu a pátek mezi 13. a 14. hodinou k dispozici telefonní číslo 382772135. Provozní doba ambulance je ve středu a v pátek od 12:30 do 15 hod. K vyšetření je třeba mít žádanku od praktického lékaře a lékařské zprávy - ambulantní nebo z hospitalizace. „V případě, že se pacient nemůže fyzicky dostavit k vyšetření s ohledem na svůj zdravotní stav (pokročilá demence, pokročilé nádorové onemocnění), je možno výživu výjimečně předepsat na podkladě údajů od praktického lékaře a dalších zpráv,“ dodává primář MUDr. Pavel Malina.

Nutriční ambulance Nemocnice Písek, a. s., funguje od roku 2008 a v oboru klinická výživa zajišťuje nadregionální péči. Na jihu Čech působí již jenom dvě další taková specializovaná pracoviště v Táboře a v Českých Budějovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…