Písemné maturity odstartovaly! V Pardubickém kraji absolvuje zkoušku dospělosti přes tři tisíce žáků

11.04.2017 20:15

V úterý začalo končícím středoškolákům maturitní období. Jako první měli na programu slohovou práci z českého jazyka, v květnu je pak čekají zkoušky z ostatních předmětů a didaktické testy. Zkoušku dospělosti začali krátce po 12. hodině skládat také žáci na Gymnáziu Vysoké Mýto, kam zavítal také krajský radní pro školství Bohumil Bernášek. „Všem maturantům přeju hodně úspěchů,“ řekl.

Písemné maturity odstartovaly! V Pardubickém kraji absolvuje zkoušku dospělosti přes tři tisíce žáků
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Maturitní zkouška má dvě části, společnou a profilovou, úspěšný absolvent musí vykonat povinné zkoušky obou těchto částí. „Na gymnáziích v Pardubickém kraji maturuje v tomto školním roce přibližně 1 050 žáků a prakticky všichni po maturitě pokračují ve studiu na vysokých školách,“ informoval radní Bohumil Bernášek. „Na středních odborných školách a učilištích letos i nás v kraji maturuje téměř 2 300 žáků. Na absolventy těchto škol čekají mnohdy atraktivní nabídky na profesní uplatnění, protože nedostatek pracovních sil v prosperujícím průmyslu je jedním z nejdiskutovanějších problémů současnosti,“ sdělil radní s tím, že také více než třetina absolventů gymnázií se na vysoké škole věnuje technickým oborům.

Hodnocení slohových prací z českého jazyka probíhá centrálně prostřednictvím firmy Cermat, která státní maturity organizuje. Do školy tak krátce před zkouškou dorazil balík se zadáními, který ředitelé otevírali až bezprostředně před začátkem, takže ani sami učitelé nevěděli, co na jejich žáky čeká. Po zkoušce musí škola vypracované slohy naskenovat a poslat do Cermatu, kde si je rozeberou hodnotitelé. Výsledek se žáci dozvědí dříve, než půjdou k ústní zkoušce.

Sloh se naučit nedá

Ve chvíli, kdy se v ředitelně rozbaluje zásilka se zadáními, zbývají žákům poslední desítky minut na přípravu, teď už jen psychickou. Krátce nato jim začne často první velká zkouška v životě. „Těším se, že už to budu mít za sebou,“ popsal své pocity pár minut před začátkem Jiří Diblík, jeden z maturantů. 

„Trošku nervózní jsem, ale snad to dobře dopadne. Přál bych si nějaký administrativní styl, ale důležité je, aby mi sedlo téma. Podle mě se sloh ani nedá moc naučit, buď to člověk ví, nebo neví. Ukáže se, co celých osm let na gymplu dělal,“ myslí si Diblík, kterého ještě čekají zkoušky z informatiky, zeměpisu a angličtiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…