Platba kartou ve vlacích Českých drah usnadní nákup jízdenek i doplňkových služeb

31.07.2017 11:32

České dráhy po roce a půl testování postupně nasadí do provozu 382 terminálů pro bezhotovostní platby ve svých vlacích.

Platba kartou ve vlacích Českých drah usnadní nákup jízdenek i doplňkových služeb
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Nejdříve – během srpna – by měly terminály zamířit do Bohumína, odkud budou vysílány na vlaky SC Pendolino. Dále budou vybaveni průvodčí z Břeclavi a cestující tak budu moci platit bezhotovostně i ve vlacích railjet. Následovat bude i doprovod vlaků v Praze, Chebu a v dalších stanicích, který obsluhuje spoje EC, IC a další vlaky vyšší kvality.

Bezhotovostní platba je služba, kterou chtějí České dráhy nabízet, jako jednu z možností hrazení jízdného a zvýšit tak komfort cestování. Už mnoho let mohou cestující k nákupům jízdenek využívat elektronickou peněženku na In Kartě, kterou lze pořídit již od částky 100 Kč na 6 let. Při zavádění bezhotovostní úhrady jízdného formou elektronické peněženky patřily České dráhy k prvním průkopníkům v České republice.   Bezhotovostně lze zakupovat jízdenky také v e-shopu ČD či prostřednictvím aplikace Můj Vlak. „U cestujících z neobsazených stanic předpokládáme, že využijí terminály pro platbu jízdenek. Nejde však jen o placení jízdného, ale i "doplácení" různých dalších služeb, ať už se jedná o doplatek do 1. třídy, zakoupení místenky, případně lůžka, ale i úhradu za přepravu kola, nebo psa. V řadě našich spojů nabízíme i možnost zakoupení jízdenek na MHD ve městě, kam cestující směřuje. U mezistátních linek si pak někdy, zvláště cizinci, dokupují naši jízdenku, když nemají mezistátní,“ jmenuje nové možnosti Michal Štěpán, člen představenstva ČD zodpovědný za osobní dopravu.

Rok a půl testování

Nasazení do ostrého provozu předcházel zhruba rok a půl testování pomocí asi 20 terminálů, které cestující mohli „potkat“ například při cestě mezi Břeclaví a Prahou ve vlacích railjet a EC. Další terminály byly v Chebu, odkud vyjížděly na testování ve vlacích SC Pendolino a 14 terminálů pak bylo využito v regionální dopravě v Olomouci, například na tratích mezi Olomoucí a Opavou nebo Prostějovem a Červenkou. Zákaznický personál u přístrojů prověřoval jednak technické možnosti, ale i zájem cestujících - například na Olomoucku v regionální dopravě po dobu testování proběhlo téměř 2000 transakcí (pozn. počet transakcí se nerovná počtu prodaných jízdenek – jednou transakcí lze zaplatit i více jízdenek najednou).

Nasazení do budoucna

V nejbližších týdnech počítají České dráhy s nasazením terminálů na vlaky v tomto pořadí: kategorie SC Pendolino, raijljet, EC, IC, Ex a rychlících vyšší kvality kategorie Rx. „U vlaků regionální osobní dopravy nelze v řadě případů předpokládat ekonomicky efektivní využití technického zařízení vzhledem k dosahovaným tržbám. Banka totiž stanovuje minimální platby na daném terminálu za měsíc. To ovšem nevylučuje, že ve vybraných osobních vlacích v budoucnu nebudou platby kartou umožněny,“ odhaluje vize do budoucna Michal Štěpán a dodává, že kromě toho nelze vyloučit ani plošné vybavení některého z regionů v rámci účasti Českých drah v integrovaném dopravním systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…