Platforma VIZE 0: Jak vypadá vánoční provoz na českých silnicích? Vede strach z opilých řidičů

23.12.2023 16:13 | Tisková zpráva

Nepříznivé počasí, nervózní nebo nepříliš fundovaní řidiči mohou vaši jízdu za příbuznými pořádně zkomplikovat. Průzkum společnosti Nextbase, provedený v listopadu a prosinci 2021, se zaměřil na silniční provoz během svátků.

Platforma VIZE 0: Jak vypadá vánoční provoz na českých silnicích? Vede strach z opilých řidičů
Foto: VIZE 0
Popisek: Platforma VIZE 0

Průzkum proběhl kromě České republiky v Německu, Austrálii, Kanadě, Francii, Nizozemsku, Polsku, Švédsku, Spojeném království a Spojených státech amerických. Průzkum proběhl letos na přelomu listopadu a prosince. V České republice se zúčastnilo 1014 respondentů.

Obavy panují hlavně z kluzké vozovky

Společnost Nextbase se spojila s výzkumným institutem YouGov, aby odhalily nejčastější strasti řidičů během vánočního období. Krom obav, které řidiči mají při řízení v těchto měsících, se zaměřil třeba na čas, strávený za volantem, alkohol, požitý před jízdou, nebo dotazník o nejhorším řidiči z rodiny dotazovaného.

„Pro velkou většinu respondentů představuje největší výzvu právě počasí, spojené se zimními měsíci. Dokonce 63 procenta tuzemských účastníku studie uvedlo, že mají strach z kluzké vozovky v důsledku námrazy nebo sněhu. Obavy panují také z mlhy, brzkého západu slunce, případně z agresivních, nebo dokonce opilých řidičů za volantem,“ upřesňuje Roman Budský z Platformy VIZE 0.

U alkoholu ještě chvíli zůstaneme, a to konkrétně ve Francii, tam se přiznalo dokonce 25 procent dotazovaných! Na druhou stranu, zrovna v této a několika dalších zemích Evropy je míra alkoholu v krvi tolerována do 0,5 promile, takže jedno pivo před jízdou na kuráž zde není zapovězeno. V Česku se k možnému řízení pod vlivem během Vánoc přiznalo anonymně 8 procent respondentů (muži 14 a ženy 4 procenta).

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43744 lidí

Co Češi a řízení v zimě?

Statistika, v které jako Česká republika s přehledem vedeme, je čas strávený za volantem. Téměř čtvrtina respondentů avizovala, že na cestách stráví o Vánocích přes osm hodin. V Nizozemí nejspíš nemají potřebu objet během Vánoc veškeré příbuzenstvo, a tak více než 8 hodin stráví za volantem pouhých 11 procent dotázaných.

Pro 63 procent českých respondentů je největším problémem proměnlivý stav vozovky, jako je kluzká vozovka a sníh. Muži (64 procenta) byli o něco více znepokojeni než ženy (62 procenta). Mlha dělá největší problém 27 procentům dotázaných, pro osm procent řidičů je pak největší komplikací v zimě brzký západ slunce a s ním spojená špatná viditelnost. Podobné výsledky byly zjištěny i v dalších zemích, kde byl průzkum proveden.

Pokud jde o chování ostatních řidičů, 51 procento českých respondentů uvedlo, že největší hrozbou jsou řidiči, kteří nepřizpůsobí jízdu aktuálnímu počasí a stavu vozovky. „Následují obavy z opilých řidičů, které 26 procent vidělo jako největší hrozbu. Což je smutný paradox v zemi, kde je tradičně nulová tolerance alkoholu u řidičů,“ dodává Roman Budský. Hustý provoz uvedlo devět procent a unavení řidiči a špatně udržovaná vozidla uvedlo po pěti procentech respondentů.

Kdybyste měli vybrat nejhoršího řidiče rodiny, kdo by to byl? U respondentů vedou partneři, případně manželé s 16 procenty. V těsném závěsu jsou matky dotázaných, babičky a s 9 procenty sestry. Celých 7 procent zase za volantem nevěří svému dědovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…