Plavby Olomouc: Do ulic města se vrací OLOŠLAP II „Žánek“

25.06.2020 18:47

Plavby Olomouc představují i další novinky v rámci poznávacích jízd moravskou metropolí.

Plavby Olomouc: Do ulic města se vrací OLOŠLAP II „Žánek“
Foto: Plavby Olomouc
Popisek: Plavby Olomouc

Po skoro tříměsíční pauze, související s pandemií koronaviru, se do historického centra opět vrátil OLOŠLAP II Žánek a s ním i poznávací jízdy městem. Od 25. června může veřejnost prozkoumávat Olomouc v pohodlí tohoto šlapacího vozítka poháněného elektromotorem. V řadě již druhý Ološlap ze stáje Plaveb Olomouc je vyroben dle designu legendárního Volkswagenu T1. Pojmenován je na počest Jana Usnula, přezdívaného Žánek, jehož život skončil předčasně roku 2011 při snaze o záchranu topícího se dítěte na Mlýnském náhonu v Olomouci.

Olomoucké Ološlapy jsou suchozemskou alternativou k plavbám po řece Moravě na lodích Marii Terezii a OLOLODI Kordulce. V rámci všech těchto služeb je pro veřejnost připraven historický výklad města – ať už z perspektivy lodních palub, či ze šlapacích vozidel. Realizátorem plaveb i historických jízd je Šimon Pelikán.

Velkou novinkou je nový, až dvouhodinový, plavební okruh, který bude možné navštívit od července, ve chvíli, kdy bude na vodu spuštěna OLOLOĎ Kordulka. Plavby Olomouc si pro veřejnost nově také připravily provoz venkovního občerstvení v přístavišti. V půlce července pak budou v neposlední řadě zahájeny i příměstské tábory Námořníkův týden.

Jízdy na Ološlapech vedou přes olomoucká náměstí a parky i okolo stěžejních památek a lidé se na nich dozví řadů zajímavých, a ne tak známých informací. „Na Ološlapech poukazujeme na proměny města Olomouce v rámci staletí skrz olomouckou pevnost. V rámci plaveb se zase snažíme poukázat na to, jakým způsobem řeka Morava ovlivnila město Olomouc po stránce historického vývoje,“ upřesňuje Šimon Pelikán a upozorňuje také na možnost prohlídky Krytu civilní obrany, který chce ve spolupráci s městem Olomouc během svých jízd na Ološlapu návštěvníkům nabídnout.

Meeting point poznávacích jízd na Ološlapech je u radnice před infocentrem a jejich harmonogram naleznou návštěvníci nově na stránkách www.oloslap.cz, kde je také možné jednotlivé jízdy rezervovat. Mimo to mohou zájemci využít i možnosti soukromých jízd pro nejrůznější oslavy či společenská setkání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…