Plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov dostává jaderné palivo

02.08.2018 22:33

V Murmanském přístavu probíhá plnění reaktorů plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov jaderným palivem. Operace začala 25. července 2018 a zavezení všech 242 kazet potrvá týden a půl.

Plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov dostává jaderné palivo
Foto: red
Popisek: Rosatom

„Na jaře letošního roku jsme úspěšně převezli plovoucí jadernou elektrárnu bez jaderného paliva na palubě z Petrohradu, kde byla postavena, do Murmansku, kde dokončíme poslední technologické operace. Naši odborníci provádí jeden z nejdůležitějších úkolů, postupné zavážení paliva do reaktorů lodi: nejdříve do reaktoru č. 1 a pak do č. 2. Dalšími důležitými kroky, které proběhnou do konce letošního roku, budou fyzikální spouštění reaktorů a zahájení komplexních zkoušek palubních systémů. To vše proběhne po kontrole a schválení ze strany dozorného orgánu Rostechnadzor,“ říká ředitel Oddělení pro výstavbu a provoz plovoucích jaderných elektráren Koncernu Rosenergoatom Vitalij Trutněv. Tato společnost je součástí struktury ruské korporace pro atomovou energii Rosatom a provozuje všechny ruské jaderné elektrárny.

Náměstek ředitele Oddělení pro výstavbu a provoz plovoucích jaderných elektráren Koncernu Rosenergoatom Dmitrij Alexejenko zdůrazňuje, že hlavním, co sledují během spouštění plovoucí elektrárny v Murmansku, je bezpečnost. „Přístav Atomflotu má veškerou nezbytnou infrastrukturu a odborný personál, který má zkušenosti jak se zavážením paliva do námořních reaktorů, tak s jejich spouštěním,“ říká Alexejenko.

Po dokončení zavážení paliva, fyzikálního spouštění reaktorů a všech testů bude plovoucí elektrárna pokračovat ve své cestě do města Pevěk, které leží na Čukotce. Nyní tam probíhají stavební práce na pobřežní infrastruktuře: molu, vodohospodářských stavbách a transformátorovně, které budou sloužit k zakotvení elektrárny a vyvedení jejího výkonu ke spotřebitelům. Akademik Lomonosov sem má dorazit v příštím roce a poté zahájit svůj komerční provoz.

Plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov je vlajkovou lodí série mobilních jaderných bloků malého výkonu a představuje zcela nový druh energetického zdroje. Tyto bloky jsou vhodné pro odlehlé oblasti dálného severu a východu, kde mohou zásobovat elektřinou, teplem a vodou města a průmyslové podniky. Ze stejného důvodu jsou zajímavé i pro ostrovní státy, které je obtížné připojit k jednotné energetické soustavě, a pro země s nedostatkem pitné vody, protože teplo může využívat výkonná stanice pro odsolování mořské vody.

Akademik Lomonosov byl vyprojektován s velkými bezpečnostními rezervami, které mu umožňují přestát jak vnitřní tak vnější rizika včetně přírodních katastrof jako například cunami. Splňuje všechny bezpečnostní požadavky Mezinárodní agentury pro atomovou energii a neohrožuje životní prostředí.

Elektrárna je vybavena dvěma reaktory KLT-40S, které mohou mít elektrický výkon až 70 MW a tepelný výkon 50 Gcal/h, což je dostatečné pro město se zhruba 100 000 obyvateli.

V současné době Rosatom vyvíjí novou generaci plovoucích jaderných elektráren, které budou mít optimalizované parametry včetně rozměrů. Ty by měly používat dva reaktory RITM-200 o celkovém výkonu 100 MW, které jsou nyní montovány do nových jaderných ledoborců Rosatomu.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 8 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2016 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…