Plzeňská zoo pokřtila lvíče, sameček dostal arabské jméno

31.12.2017 15:06

Zoologická a botanická zahrada města Plzně pokřtila téměř dvouměsíčního samečka lva berberského. Lvíče dostalo na návrh chovatelů arabské jméno Baqir, což znamená blízký srdci, oblíbený. Jedná se o druhé mládě lva berberského od 70. let v plzeňské zoo. První byla Amira, ta se narodila 12. září 2016.

Plzeňská zoo pokřtila lvíče, sameček dostal arabské jméno
Foto: ZOO Plzeň
Popisek: Sameček lva berberského Baqir

Baqir se narodil v pátek 3. listopadu v 7:30 hodin samici Neyle, pro kterou to bylo první mládě, a samci Matesovi, jenž pochází z olomoucké zoologické zahrady, Neyla přijela do Plzně z německého Hannoveru. Mládě je odchováváno přirozeně svojí matkou, je nadprůměrně velké, ve svých téměř dvou měsících váží 8,5 kilogramu a má se čile k světu. V dospělosti bude mít okolo 200 kilogramů. Kromě mateřského mléka ochutnal Baqir již kuře, hovězí maso a nejraději má králíka. Baqir tráví téměř veškerý čas s matkou, se kterou si hraje. V Plzni zůstane přibližně do svých dvou let, poté odcestuje do jiné zoologické zahrady. Amira odjede již za měsíc do rakouské zoo.

Křest lvíčka Baqira (foto Adriana Jarošová)

Lev berberský v přírodě již vyhynul, poslední tito lvi žili ve volné přírodě přibližně okolo roku 1936. Od vymření je zachránil soukromý chov marockého krále. V současnosti tento druh lva chová okolo 30 zoologických zahrad v Evropě. Kromě plzeňské zoologické zahrady ho chovají také v zoo v Olomouci, Liberci, Dvoře Králové a v Hodoníně. Plzeňská zoo chová lvy s přestávkami od roku 1940, lvy berberské ve volném výběhu od roku 2000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…