Po lékařích míří do Rakouska a Německa také ošetřovatelé a sestry

10.05.2013 15:40

Po odchodu českých lékařů do zahraničí začal v České republice nový trend. V posledních šesti měsících začali lékaře následovat pečovatelé či osobní asistenti.

Po lékařích míří do Rakouska a Německa také ošetřovatelé a sestry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Největší podíl ošetřovatelů proudí ze zemí východní Evropy do Rakouska a Německa. Tam však často narazí na dvě překážky. Tou první je nedostatečná jazyková vybavenost a tou druhou je nezvládnutí kulturních rozdílů.

„Pečovatelky a asistenti mířící do německy mluvících zemí za prací jsou obecně velmi dobře odborně vybaveni, ale nejsou například dobře připraveni na zvládání specifických situací v cizím jazyce. Komunikace se seniorem, podávání léků, či konzultace s lékařem jsou nedílnou součástí jejich každodenní praxe,“ komentuje situaci koordinátorka projektu pro Českou republiku Martina Honsová z výzkumné agentury Commservis.com, která mezinárodní projekt v České republice zastupuje.

Podle zkušeností z Rakouska a Německa se tak na rozdíl od lékařů vrátí dva ze tří ošetřovatelů, kteří se nepřizpůsobí specifickému německému a rakouskému prostředí. Proto v rámci mezinárodního projektu BID – Betreuerinnen - Qualifizierung in Deutsch (Kvalifikace pečovatelek v němčině), vznikla v Čechách jedinečná iniciativa, jejímž cílem je vytvořit studijní materiály, díky kterým by se pečovatelé na práci v německy mluvících zemích připravili.

Asistentkám před odjezdem pomůžou speciální učebnice

V rámci projektu Betreuerinnen - Qualifizierung in Deutsch, který probíhá za podpory Evropské unie v rámci Programu celoživotního vzdělávání za účasti deseti organizací z osmi partnerských zemí převážně východní Evropy, vznikne do podzimu roku 2014, kdy projekt oficiálně končí, velké množství studijních materiálů, které budou pomáhat asistentkám a pečovatelům v přípravě na výjezd za prací do Rakouska nebo Německa.

„Zakládáme si hlavně na jednoduchosti a přehlednosti všech materiálů, vévodit jim budou letáčky s tematicky členěnými slovíčky. Také se chystá učebnice pro nácvik dialogů a běžných situací,“ uzavírá Honsová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …