Po lékařích míří do Rakouska a Německa také ošetřovatelé a sestry

10.05.2013 15:40

Po odchodu českých lékařů do zahraničí začal v České republice nový trend. V posledních šesti měsících začali lékaře následovat pečovatelé či osobní asistenti.

Po lékařích míří do Rakouska a Německa také ošetřovatelé a sestry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Největší podíl ošetřovatelů proudí ze zemí východní Evropy do Rakouska a Německa. Tam však často narazí na dvě překážky. Tou první je nedostatečná jazyková vybavenost a tou druhou je nezvládnutí kulturních rozdílů.

„Pečovatelky a asistenti mířící do německy mluvících zemí za prací jsou obecně velmi dobře odborně vybaveni, ale nejsou například dobře připraveni na zvládání specifických situací v cizím jazyce. Komunikace se seniorem, podávání léků, či konzultace s lékařem jsou nedílnou součástí jejich každodenní praxe,“ komentuje situaci koordinátorka projektu pro Českou republiku Martina Honsová z výzkumné agentury Commservis.com, která mezinárodní projekt v České republice zastupuje.

Podle zkušeností z Rakouska a Německa se tak na rozdíl od lékařů vrátí dva ze tří ošetřovatelů, kteří se nepřizpůsobí specifickému německému a rakouskému prostředí. Proto v rámci mezinárodního projektu BID – Betreuerinnen - Qualifizierung in Deutsch (Kvalifikace pečovatelek v němčině), vznikla v Čechách jedinečná iniciativa, jejímž cílem je vytvořit studijní materiály, díky kterým by se pečovatelé na práci v německy mluvících zemích připravili.

Asistentkám před odjezdem pomůžou speciální učebnice

V rámci projektu Betreuerinnen - Qualifizierung in Deutsch, který probíhá za podpory Evropské unie v rámci Programu celoživotního vzdělávání za účasti deseti organizací z osmi partnerských zemí převážně východní Evropy, vznikne do podzimu roku 2014, kdy projekt oficiálně končí, velké množství studijních materiálů, které budou pomáhat asistentkám a pečovatelům v přípravě na výjezd za prací do Rakouska nebo Německa.

„Zakládáme si hlavně na jednoduchosti a přehlednosti všech materiálů, vévodit jim budou letáčky s tematicky členěnými slovíčky. Také se chystá učebnice pro nácvik dialogů a běžných situací,“ uzavírá Honsová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…