Podnikatelé dnes odjíždí na misi do Srbska, doprovází vládní delegaci

01.09.2015 17:20

Dvacítka podnikatelů dnes doprovodí předsedu vlády Bohuslava Sobotku a ministry Jana Mládka a Milana Chovance na dvoudenní cestě do Srbské republiky. Podnikatelská mise Hospodářské komory České republiky se díky výborným vztahům se Srbskou republikou uskuteční již po čtvrté za poslední rok a půl.

Podnikatelé dnes odjíždí na misi do Srbska, doprovází vládní delegaci
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Tato podnikatelská mise navazuje na předchozí výpravy do Srbska, které vždy zaznamenaly velký úspěch. Česká republika a Srbská republika jsou si velmi blízké a naše vzájemné vztahy fungují dlouhodobě na základě tradičních partnerství, mnohdy dokonce na základě přátelství. I přes fakt, že obrat vzájemného obchodu stále mírně roste, víme, že potenciál není zdaleka využit. Od této cesty si slibujeme další příležitost, jak vzájemnou spolupráci českých a srbských firem ještě více upevnit a rozšířit,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který podnikatele na misi vede. Mise HK ČR do Srbska jsou historicky velmi úspěšné. Účastní se jich zástupci nejvýznamnějších českých firem v oblasti dopravní infrastruktury, energetiky, strojírenství či třeba životního prostředí.

„Během jednání se zaměřím na podporu zcela konkrétních projektů, které mají naše firmy v Srbsku rozpracované zejména v sektorech energetiky, hornictví a dopravní infrastruktury. Jedná se navíc o oblasti, kde jsou na srbské straně partnery našich podnikatelů příslušná ministerstva a státní podniky a ve kterých je tedy potřebná naše podpora na vládní úrovni. Jsem přesvědčen, že naši podnikatelé využijí současné mimořádně pozitivní a aktivní vztahy obou zemí na politické úrovni k prosazení svých záměrů v Srbské republice,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ve středu 2. září se ve městě Novi Sad uskuteční podnikatelské fórum za účasti prezidentů české a srbské hospodářské komory. Svou účast u kulatého stolu přislíbili i premiéři obou zemí. „I přesto, že v Srbsku už čtyři roky úspěšně podnikáme, chtěli bychom na této misi využít oficiální podpory a záštity Hospodářské komory České republiky a celé české vládní delegace. Věřím, že tato podpora dodá jednání větší význam a pomůže nám v dalším rozvoji obchodní spolupráce,“ slibuje si Aleš Hlavička z firmy Radka Pardubice, která už několik let se Srbskem obchoduje v oblasti distribuce chemicko-technických produktů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šest rodáků. TV Brno 1 odvysílá příběh dvacátého století

17:24 Šest rodáků. TV Brno 1 odvysílá příběh dvacátého století

Největší regionální televize na jižní Moravě TV BRNO 1 nabídne jako jediná regionální televize sedmi…