Podnikatelské odbory: Výzva k odstranění závažných chyb v novém zákoně o kompenzačním bonusu

30.04.2021 10:57

Podnikatelské odbory zaslaly dne 29. 4. 2021 ministryni financí Judr. Aleně Schillerové Výzvu k odstranění závažných chyb v novém zákoně o kompenzačním bonusu. Nový Zákon o kompenzačním bonusu má několik vad a chyb.

Podnikatelské odbory: Výzva k odstranění závažných chyb v novém zákoně o kompenzačním bonusu
Foto: podb.cz
Popisek: Podnikatelské odbory - logo

Vážená paní
JUDr. Alena Schillerová, PhD.
ministryně financí
Ministerstvo financí ČR
Letenská 15
118 00 Malá Strana

Věc: Výzva k odstranění závažných chyb v novém zákoně o kompenzačním bonusu

Vážená paní ministryně,

nový ZÁKON O KOMPENZAČNÍM BONUSU (ZDE) má několik vad a chyb. Vyzýváme Vás, abyste bezodkladně zjednala nápravu tohoto stavu, který ohrožuje podnikání, tedy práci a mnohdy jedinou možnost příjmu a obživy, nemalého počtu osob, včetně jejich rodinných příslušníků.

1) Zákonodárce z neznámého důvodu vyloučil z možnosti čerpat kompenzační bonus celou skupinu živnostníků a drobných podnikatelů. Jedná se o podnikatele, kteří v minulosti přerušili svou činnost a v průběhu roku 2020 se ji rozhodli obnovit. Jako do očí bijící nespravedlnost je to ve srovnání s těmi, kteří podnikat v roce 2020 nově začali. Na ty zákonodárce myslel a mohou (namísto poklesu příjmů ve srovnatelném období v minulých dvou letech) využít jinou metodiku výpočtu (jako srovnávací období slouží tři po sobě jdoucí měsíce v rámci prvních 8 celých měsíců po zahájení podnikání). Jistě se shodneme na tom, že podnikatel, který např. na několik let přerušil živnost, je na tom stejně, jako ten, kdo s podnikáním právě začíná. Je proto s podivem, že nikdo z vámi podřízených úředníků na výše zmíněnou skupinu podnikatelů při tvorbě zákona nemyslel. A to zejména vzhledem k tomu, že vámi řízené orgány vedou přesnou a detailní evidenci každého podnikatele a živnostníka. Snadno lze tedy dohledat, že se nejedná o pouhé jednotlivce a marginální případy. Jako logický krok proto navrhujeme, aby zákonodárce v tomto duchu připravil novelu, která by srovnala podmínky a napravila tuto diskriminační vadu.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

2) Zákonodárce z neznámého důvodu vyloučil z možnosti čerpat kompenzační bonus i další živnostníky a drobné podnikatele. Konkrétně se jedná o nemalou skupinu tzv. sezónních podnikatelů. Není dobré, že na ně úředníci Ministerstva financí, kteří mají zcela detailní přehled o jejich činnosti, zapomněli. Úředníci přece vědí, že „sezónní“ podnikatelé nemají v rozhodném srovnávacím období téměř žádné příjmy a v běžném roce si na toto kritické období vytvářejí rezervy. To nebylo v minulém roce možné, protože díky vládním restrikcím nesměli velkou část roku podnikat. Přesněji, nesměli pracovat, sotva přežívali a často dokonce museli pro své přežití použít veškeré dříve naspořené finanční prostředky. Jako logický a snesitelný kompromis proto navrhujeme změnu podmínek a možnost zvolit jako srovnávací období dvanáct po sobě jdoucích měsíců tak, aby sezónní podnikatelé nebyli z čerpání kompenzačního bonusu automaticky vyloučeni.

Vážená paní ministryně,
tuto výzvu k odstranění závažných chyb v novém zákoně o kompenzačním bonusu zasíláme rovněž poslancům a senátorům. Pevně věříme, že v součinnosti s nimi budou veškeré tyto vady a chyby, které vznikly díky činnosti úředníků na vámi řízeném Ministerstvu financí, bezodkladně napraveny.

V Praze dne 29. 4. 2021

Za Podnikatelské odbory:

Radomil Bábek
předseda výboru
Podnikatelské odbory - Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z.s

 

Podnikatelské odbory - Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z.s., mají více než 14 000 členů a jsou druhým největším zástupcem podnikatelů v ČR. Vznikly v únoru 2017 a jejich hlavním cílem je obrana živnostníků a drobných podnikatelů před nežádoucími a neoprávněným zásahy státu do podnikání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…