Podnikatelské odbory mapují situaci živnostníků a malých podniků po pandemii

28.06.2021 21:20

Podnikatelské odbory přicházejí s dotazníkovým šetřením, (zde odkaz na dotazník) jehož cílem je zmapovat situaci, postoje a názory živnostníků a drobných podnikatelů, a to v celé zemi.

Podnikatelské odbory mapují situaci živnostníků a malých podniků po pandemii
Foto: podb.cz
Popisek: Podnikatelské odbory - logo

Důsledky pandemie koronaviru nese celá společnost. Obavy o vlastní zdraví a zdraví blízkých postupně vystřídal strach a obava z budoucnosti.

Anketa

Vadí vám Zemanův výrok, že transsexuálové jsou mu odporní?

3%
95%
hlasovalo: 20999 lidí

Dlouhá celorepubliková uzávěra spojená s řadou zákazů a omezení s sebou totiž zákonitě a nevyhnutelně přinesla ekonomickou krizi. Ta obzvláště tvrdě dopadá na všechny živnostníky a drobné podnikatele v sektoru pohostinství, obchodu, služeb, turismu, kultury a relaxačních aktivit. Pandemii tak doprovází změny ve vzorcích chování ve všech vrstvách společnosti.

Živnostníci a drobní podnikatelé jsou pod obrovským tlakem. Na jedné straně jsou zpřetrhané dodavatelsko-odběratelské vztahy a velmi pomalý návrat zákazníků. Někteří podnikatelé již dnes pociťují nedostatek hotovosti na nákup zboží, jiné ohrožuje platební neschopnost, a to včetně té druhotné u řady dodavatelů. Na straně druhé je stát, který podnikání komplikuje řadou nesmyslných kontrol, byrokratických vyhlášek a nařízení. Je proto s podivem, že situaci v tomto segmentu ekonomiky nikdo dlouhodobě nesleduje.

Podnikatelské odbory nyní realizují dotazníkové šetření (zde odkaz na dotazník), jehož cílem je zmapovat situaci, názory a potřeby živnostníků a drobných podnikatelů. Již z prvních šetření totiž vyplývá, že cesta k normálu a oživení ekonomiky bude pro řadu živnostníků a malých podniků dlouhá a bolestná. Mnozí budou téměř s jistotou potřebovat nějakou formu pomoci či podpory. Jiné bude třeba bránit. Výsledky dotazníkového šetření, které budeme postupně publikovat, poměrně přesně ukáží, kde je nutno podat pomocnou ruku, jaká pomoc je efektivní a kde stát fatálně selhává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…