U této příležitosti uspořádal Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR konferenci, jejímž hlavním cílem bylo informovat veřejnost o současném stavu výroby, prodeje a spotřeby chleba v naší zemi, propagovat kvalitní chléb vyrobený z tuzemských surovin, jeho jedinečnost z hlediska výživy, prohloubit spotřebitelskou osvětu a vrátit chlebu úctu a hodnotu, jakou v minulosti měl. Český pekařský trh je dnes dle nabídky sortimentu jeden z nejvyspělejších v Evropě. Měli bychom si však chránit naše gastronomické tradice a mnohem více propagovat klasické české výrobky.
Dobrá zpráva: Spotřeba chleba opět začíná růst
Dle předběžných údajů ČSÚ se v roce 2012 vyrobilo v České republice 306 205 tun chleba. Přes sedm set českých pekáren tak denně vyrobí okolo 840 tun chleba, což je okolo jednoho milionu kusů a co chléb, to originál. Roční spotřeba chleba po mnohaletém poklesu zaznamenala již druhý rok mírný nárůst.
Zvýšila se o 0,5 kg ze 42,4 kg v roce 2011 na 42,9 kg na osobu v roce 2012. Jedním z důvodů zvýšení spotřeby chleba je zřejmě přesun preference od pečiva ze zmrazených polotovarů, které je výrazně dražší než srovnatelné množství chleba. Český občan průměrně utratil v loňském roce za chléb necelých 1 000 Kč.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva