Podniky Rosatomu zavádí nový systém pro řízení termínů a nákladů

22.05.2019 17:00

V jedenácti podnicích ruské korporace pro atomovou energii Rosatom přistoupili odborníci na systémy řízení termínů a nákladů TCM NC (Total Cost Management Nuclear Construction) k zavádění nového systému. Tito pracovníci patří do Core Team TCM NC, který zahrnuje 40 odborníků ze 4 divizí.

Podniky Rosatomu zavádí nový systém pro řízení termínů a nákladů
Foto: red
Popisek: Rosatom

V současnosti je zavádění TCM NC do výstavby jaderných elektráren Rosatomu prioritním úkolem. Při uplatňování tak složitých systémů je jedním ze základních problémů komunikace mezi všemi účastníky. V měřítku Rosatomu jde o komunikaci mezi jednotlivými divizemi a mezi podniky, které se zabývají různými obory. Skupina Core Team TCM NC byla vytvořena pro zformování efektivní horizontální spolupráce a vysvětlování cílů, úkolů a výsledků tohoto programu přímo v místech, kde se bude používat.

V květnu proběhla obhajoba projektů skupiny Core Team TCM NC, které budou zavádět program do jednotlivých firem a na staveniště jaderných elektráren. Ve svém úvodním slovu zdůraznil prezident společnosti IK ASE Alexandr Lokšin význam programu TCM NC pro zvyšování efektivity výstavby jaderných elektráren Rosatomu. Podle něj před skupinou Core Team TCM NC stojí nelehký úkol zaměřený na přeměnu celého vnitřního systému plánování, kontroly a vytvoření v podstatě nové korporátní kultury v řízení projektů. Dodal, že nejdůležitějším a slibným úkolem je převést systém TCM NC do masového měřítka, jinak pořádně nebude fungovat.

Další činnost skupiny Core Team TCM NC bude v letošním roce zahrnovat dva formáty: praktický a benchmarking. V rámci praktického formátu navštíví členové skupiny staveniště jaderných elektráren Kurská II v Rusku a Akkuyu v Turecku, kde společně s pracovníky, kteří tyto projekty realizují, uspořádají zasedání o zavádění nového systému do praxe. Benchmarking bude zahrnovat zahraniční stáže pro nejlepší členy pracovních týmů. Všichni členové týmů navíc mají možnost získat certifikát potvrzující, že splňují normy největší profesní organizace světa v oblasti nákladového inženýrství AACE International. V současnosti se 10 lidí z Core Team připravuje ke složení odborné zkoušky.

Systém TCM NC je součástí nákladového inženýrství v ruském jaderném průmyslu a patří do programu digitální transformace výstavby jaderných elektráren Rosatomu.

Členové skupiny Core Team TCM NC byli vybíráni na základě dotazníků, doporučení svých nadřízených a podrobnějších rozhovorů. Přihlíželo se k jejich manažerským zkušenostem, dobrým vůdčím schopnostem a sklonem k inovačnímu rozvoji. Vnitřně se skupina člení do pěti týmů, které společně sdílí zkušenosti ze stáží a školení. Členové skupiny prošli kurzy v předních vzdělávacích institucích (byznysové škole Skolkovo a Milánské polytechnické univerzitě).

Nejde o první pokročilou technologii pro řízení výstavby. V oblasti řízení životního cyklu jaderných elektráren Rosatom používá technologii Multi-D, která je nejvýraznější ve fázi projektování a výstavby nových bloků a umožňuje dohlížet nad dodržováním termínů a nákladů. Tuto technologii používá jako jediný na světě.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.

Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…