Podzimní komunální volby v Praze: vítězství by obhájila TOP 09, vládní ANO by skončilo až třetí

29.08.2014 16:49

TOP 09 by i přes počáteční rozpory ve svém pražském vedení obhájila vítězství z minulých komunálních voleb.

Podzimní komunální volby v Praze: vítězství by obhájila TOP 09, vládní ANO by skončilo až třetí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Ve výzkumu získala v celkovém součtu podporu 28,9 procenta respondentů: z toho 18,8 procenta činily preference a 10,1 procenta pak teoretický potenciál.

Volební potenciál nám ukazuje, jak by voliči volili, pokud by měli dvě možnosti. Vzhledem k tomu, že se zpravidla rozhodují těsně před volbami, jsou potenciálními voliči obou stran. Přičemž první volbou ukáží své preference, tedy koho by volili v současnou chvíli. Druhou volbou ukáží potenciální strany.

Potenciál tedy ukáže nejširší možnou podporu stran.

Stabilní stříbrnou pozici u pražských voličů si drží volební trojkoalice SZ - KDU-ČSL a hnutí STAN, která v celkovém souhrnu dosáhla 21,4 procenta.

Až třetí preferenční příčku u Pražanů překvapivě obsadilo hnutí ANO 2011 s celkovými 14,5 procenta, které u voličů zřejmě doplatilo na dlouhodobé problémy při hledání volebního lídra své kandidátky. Změřené preference u hnutí ANO, ale i u volební kandidátky 65 Demokratů Jana Kasla ukazují, že veřejnost doposud plně nezaznamenala změnu v kandidátkách obou subjektů na pozici lídrů a přetrvává u ní povědomí o vzájemných sporech a nejasné kandidatuře.

Změřená procenta ČSSD a ODS kopírují volební výsledky z nedávných evropských voleb. Sociální demokracie dosáhla celkových 12,8 procent (z toho 10,2 procent v preferencích a 2,6 procent potenciálu). Pražští občanští demokraté získali rovných 10 procent (8,2 procent preferencí a 1,8 procent potenciálu).

Pevně rozhodnutých pražských voličů účastnit se podzimních komunálních voleb je v tuto chvíli 31,8 procent, což ukazuje, že pražští voliči se dosud plně nezaktivizovali, neuvědomují si blížící datum voleb a nejsou rovněž ovlivněni

volebními kampaněmi. Připomeňme, že poslední skutečná voličská účast v roce 2010 v pražských komunálních volbách činila 44,4 procent.

Volební výzkum Praha se uskutečnil v rámci projektu Phoenix research on-line ve dnech 1.8. - 18. 8. na vzorku 3 998 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel České republiky dle ČSÚ ve věku od osmnácti let. Probíhal on-line metodikou, kdy pro výběr vzorku byla použita kvótní metoda a validita dat byla zkontrolována triangulační metodou. Statistická chyba u uvedené skupiny se pohybuje v rozmezí +- 1,5 procenta.

Projekt Phoenix research on-line dodržuje při své práci mezinárodní kodex výzkumu ICC/ESOMAR, který udává standardy chování při prováděném průzkumu, kvality a etiky výzkumné práce.

Projekt Phoenix research on-line se inspiroval zahraniční praxí, především americkou PewResearchCenter, společností s mezinárodní působností 3 Q global a anglosasko-německou AMR.

Výzkumy jsou prováděny zejména metodou on-line. Vzorky respondentů jsou vybírány kvótní metodou. Ověření dat probíhá metodou simultánní triangulace, tedy použitím kvalitativních a kvantitativních metod ve stejném časovém okamžiku, aby bylo dosaženo efektivnějšího výzkumu a plně využito výhod kvalitativního výzkumu i kvantitativních metod výzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…