Pohotovost v Ostravě bude začátkem příštího roku i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava

26.12.2015 8:17

Lékařskou pohotovostní službu (LPS) v Ostravě bude první čtyři měsíce příštího roku zajišťovat Městská nemocnice Ostrava.

Pohotovost v Ostravě bude začátkem příštího roku i nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Rozhodli o tom včera krajští radní na základě vyhodnocení veřejné zakázky malého rozsahu na zajištění služby „poskytování lékařské pohotovostní služby pro dospělé, lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost a pohotovostní služby v oboru zubní lékařství.“

„Kraj v nejbližších dnech uzavře s městskou nemocnicí smlouvu o zajištění pohotovostní služby v Ostravě. Jsme rádi, že tuto službu bude nemocnice poskytovat i nadále tak, jako tomu bylo doposud, a jak jsou pacienti zvyklí,“ sdělil Jiří Martinek, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. Dodal, že kraj připraví počátkem příštího roku veřejnou zakázku velkého rozsahu na provozovatele LPS pravděpodobně na dobu dvou let.

Na zajištění pohotovosti na rok 2016 vyčlenil kraj ze svého rozpočtu 6 milionů korun včetně DPH. Částku stanovil na základě předpokládaných nákladů a výnosů. LPS bude poskytována v rozsahu, který je stanoven zákonem o zdravotních službách. Jednotlivé zdravotní výkony pohotovosti jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění prostřednictvím zdravotních pojišťoven, kraj bude hradit náklady nekryté ze zdravotního pojištění.

„Jsme rádi, že jsme s krajem dospěli ke shodě, a že se podařilo završit jednání, která se vedou již několik měsíců,“ uvedl náměstek primátora města Ostravy Michal Mariánek. „Peníze, které takto ušetříme, mimo jiné použijeme pro další rozvoj Městské nemocnice Ostrava. Určitě je také výhodou, že se nemění místo, kde byli občané města zvyklí vyhledávat tuto službu,“ dodal náměstek Mariánek.

V Moravskoslezském kraji pohotovostní službu poskytují většinou krajské nemocnice, a to v pracovních dnech po ukončení ordinačních hodin praktických lékařů, o víkendech a svátcích. LPS pro dospělé v Ostravě by měla být v roce 2016 ve všední dny zajištěna od sedmnácti hodin do osmi hodin do rána. O víkendech by pak měla zůstat nepřetržitá. Rozsah zubní a dětské pohotovosti zůstane nezměněn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…