Pojišťovna odhalila za první čtvrtletí pojistné podvody za 17 milionů korun

14.04.2015 14:05

Česká podnikatelská pojišťovna odhalila za první čtvrtletí roku 2015 pojistné podvody za 17 milionů korun.

Pojišťovna odhalila za první čtvrtletí pojistné podvody za 17 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Za první čtvrtletí roku 2015 prošetřovali specialisté ČPP na 100 podezřelých případů. V polovině z nich se podařilo prokázat podvodné jednání. „Na nevyplaceném pojistném plnění pojišťovna uchránila finanční prostředky v hodnotě téměř 17 milionů korun. Nejvíce pokusů o podvodná jednání jsme zaznamenali tradičně v oblasti pojištění vozidel,“ říká Bc. Aleš Haisl, vedoucí oddělení vyšetřování Bezpečnostního odboru.

V posledních letech vyšetřovatelé pojišťovny evidují nárůst pojistných podvodů také v životním pojištění. „Oproti loňskému roku máme více rozpracovaných případů, které nesou znaky organizované činnosti. Tyto případy nejsou do statistiky zahrnuty, očekáváme, že budou uzavřeny v druhém čtvrtletí,“ doplňuje Aleš Haisl. Narůstající počet pojistných podvodů pozorujeme také v oblasti majetkového a odpovědnostního pojištění, jak občanů, tak podnikatelských subjektů.

V jednom z řešených případů naši detektivové zjistili nesrovnalosti v časovém sledu událostí.

Řidič při opouštění linky ve stanici technické kontroly poškodil vstupní vrata. Okolností, která vyvolala podezření vyšetřovatelů, byl extrémně krátký časový úsek mezi sjednáním pojistné smlouvy a vznikem škody. Pod tíhou důkazů se klient nakonec přiznal, že hodinu pojistné události účelově posunul. Výše škody představovala několik desítek tisíc. Lidé si většinou v podobných případech neuvědomují, že se tímto svým jednáním vystavují trestnímu stíhání. Pojistný podvod je trestný čin, za který může soud podle závažnosti udělit až desetiletý trest odnětí svobody.

„Počet pokusů o podvodné jednání má rostoucí tendenci, důsledným šetřením v průběhu likvidace pojistných událostí a využíváním stále dokonalejších systémů k vyhodnocování podezřelých souvislostí a příznaků u jednotlivých případů jsme v odhalování pojistných podvodů stále úspěšnější,“ poznamenává Aleš Haisl. Vzrůstajícímu počtu pokusů o pojistný podvod odpovídají také rostoucí náklady na jejich odhalování. ČPP odhaduje nárůst těchto nákladů v průměru o 10 % ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…