Policie ČR: Kauza J.O. Investment - návrh na podání obžaloby

25.10.2021 20:29 | Aktualizováno

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech podali státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby v kauze rozsáhlého investičního podvodu ohledně společnosti J.O. Investment s.r.o.

Policie ČR: Kauza J.O. Investment - návrh na podání obžaloby
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Již v únoru 2020 kriminalisté provedli 18 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, zadrželi a obvinili podezřelé a díky včasnému zásahu zajistili kromě peněžních prostředků a nemovitostí další majetkové hodnoty jako luxusní vozidla, šperky a zlato. Celková hodnota všech zajištěných věcí činí 1,3 mld. Kč.

Podle našich závěrů měla společnost J.O. Investment s.r.o. od roku 2016 neoprávněně a pod záminkou nereálného zhodnocení vkladů na finančním trhu nabízet investice na světových burzách v USA, Evropě i Asii. Ve skutečnosti téměř veškeré peněžní prostředky klientů měly být použity v rozporu s jejich správou. Zástupci společnosti investiční činnost podle našich závěrů nevykonávali a peněžní prostředky klientů měli použít pro svoji spotřebu, především k nákupu nemovitostí, luxusních vozidel a zboží.

Anketa

Vydrží Fialova vláda až do řádných sněmovních voleb?

hlasovalo: 16140 lidí

Ve věci byli obviněni tři zástupci společnosti z trestných činů „podvodu“ a „legalizace výnosů z trestné činnosti“ a další osoba vně společnosti taktéž z trestného činu „legalizace výnosů z trestné činnosti“. Obvinění měli společně vylákat částku přesahující 2,3 mld. Kč od téměř čtyř tisíců právnických a fyzických osob. Obchodní model společnosti vykazoval znaky Ponziho schéma. Jednalo se o uzavřený systém, ve kterém měly být zisky stávajících investorů generovány výhradně z příspěvků investorů nových.

Na případu se intenzivně podíleli pracovníci Finančního analytického úřadu. V rámci prováděných úkonů s NCOZ spolupracovalo Centrum zajištěných aktiv Ministerstva vnitra (CENZA).

Policisté ve velmi krátké době ukončili vyšetřování (v první polovině října 2021) a umožnili všem obviněným seznámit se spisovým materiálem obsahujícím 60 tisíc stran (160 svazků).

Trestní stíhání obviněných osob probíhá na svobodě. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.

Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení, neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie opakovaně setkává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…