Policie ČR: Manipulace s veřejnými zakázkami dotovanými z prostředků EU

18.06.2023 11:42 | Tisková zpráva

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech zahájili trestní stíhání 3 osob v případu podezření na manipulaci s veřejnými zakázkami Vlastivědného muzea v Olomouci dotovanými z prostředků Evropské unie.

Policie ČR: Manipulace s veřejnými zakázkami dotovanými z prostředků EU
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Tento případ spadá do působnosti Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) a týká se věci, ve které bylo zahájeno trestní stíhání jedné osoby v listopadu 2021. 

Trestní stíhání 3 osob (mezi kterými je i osoba obviněná v roce 2021) bylo zahájeno pro zvlášť závažné zločiny dotačního podvodu podle § 212 odst. 1, 6 písm. a) trestního zákoníku a poškození finančních zájmů Evropské unie podle § 260 odst. 2, 5 trestního zákoníku, spáchané formou spolupachatelství. Dvě osoby jsou dále stíhány pro zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě podle § 256 odst. 1, odst. 2 písm. a) trestního zákoníku (jeden z obviněných jako pachatel a druhý jako účastník ve formě pomoci). Jedna osoba je navíc obviněna z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 odst. 1 písm. a) trestního zákoníku. 
       
Nová obvinění se týkají projektu „Virtuální muzeum ve výuce - využití nových digitálních technologií v propojení formálního a neformálního vzdělávání“ se škodou ve výši cca 14 milionů Kč.
     
V součinnosti s Úřadem evropského veřejného žalobce (EPPO) byly obviněným osobám rovněž zajištěny finanční prostředky v celkové výši cca 1 milionu Kč (pro účely uložení peněžitého trestu) a nemovitosti v hodnotě odpovídající výši způsobené škody.
     
V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněným tresty odnětí svobody v rozmezí 5 až 10 let. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Meziroční růst maloobchodních tržeb v březnu zrychlil

16:13 Český statistický úřad: Meziroční růst maloobchodních tržeb v březnu zrychlil

Tržby v maloobchodě se v březnu reálně zvýšily meziročně o 6,1 % a meziměsíčně o 1,3 %. Tržby za pro…