Policie ČR: Nebezpečný gang rumunských „skimmařů“ ochromen

22.02.2017 12:31

Série skimmingových útoků, zaměřených na účty občanů v České republice, objasněna.

Policie ČR: Nebezpečný gang rumunských „skimmařů“ ochromen
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Detektivům Národní centrály proti organizovanému zločinu SKPV se podařilo odhalit početný gang rumunských občanů, který v roce 2015 kopíroval data z platebních karet bankovních klientů na území České republiky, ale také Slovinska, Slovenska a Chorvatska. Prostřednictvím takto nelegálně získaných údajů měl tento gang provádět neoprávněné transakce v USA, Thajsku, Kambodži, Tunisu, Filipínách, Srí Lance, Velké Británii a Rumunsku. Cizinci způsobili škodu za několik miliónů korun.

V roce 2015 zaznamenali detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV početné případy skimmingových útoků v České republice. V souhrnu se jednaloo 276 případů. V roce 2016 se tento počet navýšil o čtyři případy.

Mimořádně náročnou analytickou činností se detektivům podařilo získat cenné indicie, které je dovedly na stopu zahraničního gangu. Policisté zjistili, že jeho členové tvoří tři jednotlivé skupiny, které zdánlivě samostatně páchaly trestnou činnost, a to nejen na území našeho státu. Tato organizovaná skupina měla mít na svědomí více než 70 skimmingových útoků, k nimž docházelo od února do měsíce října roku 2015 napříč celou republikou. Skimmovací zařízení byla objevena na bankomatech různých bankovních domů a pachatelé tímto způsobem získali data z několika stovek platebních karet.

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV zahájili v měsíci dubnu 2016 úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu „neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, přečinu „výroba a držení padělatelského náčiní“ a zločinu „podvodu“, kdy podezřelým osobám hrozily tresty odnětí svobody až na 12 let.

V průběhu trestního řízení a díky spolupráci s dozorujícím Městským státním zastupitelstvím v Praze, Europolem, styčným důstojníkem pro Rumunsko a Bulharsko a policisty především z Krajského ředitelství policie Jihočeského, Karlovarského a Plzeňského kraje, kriminalisté postupně zjistili totožnost sedmi osob z Rumunska, které podezřívali z této rozsáhlé trestné činnosti. Dvě osoby byly zadrženy a obviněny, příslušný soud následně uznal jejich vinu a odsoudil je k trestu odnětí svobody na 3 a 4 roky nepodmíněně, přičemž jedna z odsouzených osob požádala o výkon trestu v Rumunsku. Po zbývajících podezřelých bylo vyhlášeno pátrání.

Na základě postoupených analytických zpráv z tehdejšího ÚOOZ rumunské justiční orgány informovaly detektivy Národní centrály proti organizovanému zločinu SKPV o tom, že vedou vyšetřování trestné činnosti takřka 50 osob, jenž tvoří organizovanou zločineckou skupinu specializovanou na instalaci skimmovacích zařízení na bankomaty. Vzhledem k tomu, že ustanovené osoby páchající tuto trestnou činnost na území České republiky byly součástí této zločinecké skupiny, kolegové z Rumunska si vyžádali cestou mezinárodní právní pomoci spisový materiál vedený Národní centrálou proti organizovanému zločinu.

V měsíci lednu tohoto roku rumunští prokurátoři z Ředitelství vyšetřování organizované trestné činnosti a terorismu ve spolupráci s policisty z brigád pro boj s organizovaným zločinem provedli v Rumunsku 30 domovních prohlídek, v rámci kterých zajistili větší množství skimmovacího zařízení, výpočetní techniku, platební karty, krátkou střelnou zbraň a nekolkované cigarety. Rumunští kolegové zadrželi sedm podezřelých osob a na další čtyři podezřelé osoby byl vydán evropský zatýkací rozkaz. Pachatelům hrozí v Rumunsku trest odnětí svobody až na 13 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…