Policie ČR: Není rychlost jako rychlost

17.06.2018 16:00

Mnozí řidiči si stále neuvědomují, jak je důležité předvídat při projíždění zatáček.

Policie ČR: Není rychlost jako rychlost
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Pokud cestujeme mimo město, tak podél komunikací vidíme lesy, louky, pole a někdy i havarovaná vozidla a některá dokonce v pozici na střeše nebo ležící na boku. Jako kdyby se pomačkané automobily staly součástí přírody.

Policisté z dopravního inspektorátu v Klatovech v roce 2017 k podobným dopravním nehodám vyjížděli téměř každý třetí den. Většina událostí měla dokonce stejný scénář, kdy zatáčka a rychlost v něm hrála hlavní roli.

Přestože obrázky či samotný podhled na místě vypadá dost hrůzostrašně, dochází při objasňování těchto dopravních nehod i k humorným chvilkám. A to zejména při odpovědi na obligatorní otázku policisty: „Co si myslíte, že bylo příčinou dopravní nehody?“

Odpověď nebo vysvětlení řidičů vypadá asi následovně:

„Za dopravní nehodu může… … zatáčka – byla prudká, úzká, dlouhá počasí a mokrá silnice zasněžená silnice a silničáři zvíře, které uteklo.

Při konstatování policistou, že řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy, následuje rychlá argumentace, že nejvyšší dovolenou rychlost přece řidič nepřekročil.

A proto je potřeba podotknout, že není rychlost jako rychlost!

Zatímco nejvyšší dovolenou rychlost, a to možná i díky všude přítomným radarům zná každý, tak má řidič přizpůsobit rychlost jízdy i některým dalším okolnostem, zná už asi málokdo.

Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, rychlost jízdy upravuje v ustanovení § 18 následovně: „ Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.“

Pokud trvá déšť nebo je průtrž, bouřka, vane silný vítr, padá sníh nebo mrzne, pak je potřeba rychlost jízdy maximálně přizpůsobit těmto povětrnostním podmínkách.

Velmi důležité je sledovat výstražné dopravní značky, které upozorňují na zatáčky, jejichž bezpečné projetí vyžaduje výrazné snížení rychlosti jízdy.

Cyklisté a motorkáři by měli pamatovat na to, že se na silnici může nacházet štěrk, který pak v zatáčce na suchu působí úplně stejně jako led v zimě.

Lesní zvěř ani domácí zvířata zatím nikdo nenaučil překonávat bezpečně silnice, kdy to může být právě vaše vozidlo, před kterým se rozhodnou přeběhnout.

Převážná většina dopravních nehod je způsobena neukázněným a nezodpovědným jednáním řidiče, a proto nesvalujte vinu na počasí nebo silnici.

Jezděte - stručně řečeno: plynule a předvídavě, abyste neohrožovali svůj život nebo život a zdraví ostatních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…