Policie ČR: Nová vozidla dohlédnou na bezpečnost a plynulost v silničním provozu

25.01.2018 12:43

Policejní prezident převzal nová vozidla značky Škoda Superb.

Policie ČR: Nová vozidla dohlédnou na bezpečnost a plynulost v silničním provozu
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Celkem 19 nových služebních vozidel v civilním provedení převzal v úterý 23. 01. tohoto roku v Zákaznickém centru ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý, za přítomnosti ředitele služby dopravní policie plk. Tomáše Lercha a šéfa ŠKODA AUTO Česká republika Luboše Vlčka. Jedná se o první část obměny stávajících vozidel pracovního týmu AUTO – TEAM z celkového plánovaného počtu 38 vozidel. Speciálně upravená vozidla s měřící a dokumentační technikou jsou financována z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

"Tato služební vozidla budou sloužit pro obměnu stávajících vozů v přímém výkonu služby. Díky svým technickým parametrům a speciálnímu vybavení dopravním policistům poslouží nejen jako účinná zbaň proti silničním pirátům, ale nezřídka se také jako první dostávají k dopravním nehodám a jiným mimořádným událostem, kde například při záchraně života, nebo pátrání po pachateli sehrává roli každá vteřina,"uvedl během slavnostního předání nových vozů policejní prezident Tomáš Tuhý.

Nové policejní Superby jsou poháněny benzínovými motory 2.0 TSI o výkonu 206 kW. Ke zrychlení z 0 na 100 km/h vozidlu stačí 5,8 s, přičemž maximální rychlost dosahuje 250 km/h. Vozidlo je vybaveno pohonem 4x4 pro bezpečnější jízdu za zhoršených klimatických podmínek a šestistupňovou převodovkou DSG s dvojicí elektrohydraulicky ovládaných souosých spojek. Spotřeba paliva u dané kategorie vozu činí 7,2 l/100 km.

„Vozidla jsou určena pro vybrané organizační články služby dopravní policie v rámci celé České republiky a dopravní policisté v nich budou plnit úkoly ve vztahu k dohledu nad bezpečností silničního provozu na významných silničních tazích. Z dlouhodobého vývoje dopravní nehodovosti na těchto komunikacích vyplývá, že samotná přítomnost těchto vozidel má i svůj preventivní účinek na zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ uvedl ředitel plk. Tomáš Lerch.

Ze speciálního policejního vybavení lze zmínit nejnovější typ měřiče rychlosti, který je schopen měřit jak za jízdy, tak i stacionárně. Protiprávní jednání účastníků silničního provozu pak bude dokumentovat nezávislý kamerový systém, jehož výstupy je možné následně použít jako důkazní materiál. Vozidla dále disponují funkcí automatické kontroly vozidel, tím že dokáží přečíst registrační značku automobilu a porovnat ji, mimo jiné, s evidencí odcizených vozidel. Nechybí ani nápisové cedule, díky kterým lze řidičům předat různé pokyny a upozornění. Samozřejmostí je i speciální zástavba zvláštního výstražného zařízení bez nutnosti umisťovat na střechu vozidla magnetický nebo přísavný maják.

Cena celkové zakázky na dodávku 38 kusů těchto speciálních vozidel s policejní výbavou činila 64 292 930,- Kč s DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…