Policie ČR: Operace "ROYAL"

03.10.2018 15:48

Národní protidrogová centrála v uplynulých dnech finalizovala prověřování trestné činnosti zločinecké sítě osob, která se výběrově orientovala na výrobu a dodávky prekursoru potřebného k velkoobjemové nelegální produkci metamfetaminu.

Policie ČR: Operace "ROYAL"
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V rámci této operace bylo na území České republiky doposud zadrženo a obviněno šest členů organizované skupiny osob a odhalena a zajištěna velkoobjemová laboratoř, kde přímo probíhala průmyslová extrakce pseudoefedrinu. Pseudoefedrin z této továrny představoval významný zdroj prekursoru pro velkoobjemovou výrobu metamfetaminu soustředěnou zejména v západních příhraničních oblastech České republiky a na území Spolkové republiky Německo. Jedná se o první zajištěný provoz svého druhu na našem území.

Tato zločinecká skupina je podezřelá, že stojí za chodem velké části velkoobjemových laboratoří na výrobu metamfetaminu nejen v České republice, ale i na území Spolkové republiky Německo. Skupina složená převážně z příslušníků vietnamské národnosti využívala svých vazeb na krajany v obou zemích, včetně jejich spojení s obchodními aktivitami zejména na tržnicích v příhraničí.

Nebezpečnost této trestné činnosti, spočívala zejména v provázanosti s další organizovanou trestnou činností, mezinárodním dopadu, objemu zobchodovaných látek a míře ekologických a zdravotních rizik, souvisejících s vlastní výrobou a likvidací odpadu z výroby. Vysoce toxické odpadní látky z nelegální výroby byly pachateli pravděpodobně vypouštěny do přilehlé zemědělské půdy a odváženy do okolí k nelegální likvidaci, což je i předmětem dalšího vyšetřování. Míra zdravotních a ekologických dopadů je v současné době předmětem odborného zkoumání. Lze však předpokládat, že v souvislosti s tímto jednáním dojde k rozšíření trestního stíhání již obviněných osob.

Jen v rámci realizace případu bylo na místě nalezeno množství odpadního materiálu z několika cyklů extrakce, odpovídající využití na výrobu zhruba 200 kg metamfetaminu. Kvalifikované odhady celkového objemu vyprodukovaného a zobchodovaného pseudoefedrinu, jen v průběhu asi půlročního prověřování, se pohybují v řádech stovek kilogramů, jejichž výtěžnost ve vztahu k metamfetaminu odpovídá zhruba 80%.

Vedle hlavního směru trestné činnosti se pachatelé věnovali také výrobě metamfetaminu a marihuany. Při domovních prohlídkách u zadržených osob byla zajištěna laboratoř na výrobu metamfetaminu a dvě menší pěstírny včetně vyprodukovaných látek. Policisté na místě zajistili přes 2 kilogramy vyrobeného metamfetaminu a 3,5 kilogramů sušiny marihuany. Část odpadů z extrakce pseudoefedrinu byla využívána místními narkomany, kterým sloužila k výrobě metamfetaminu a pokrytí regionální poptávky po této látce.

V rámci trestního spisu „ROYAL“, který dozoruje Krajské státní zastupitelství v Plzni, bylo doposud na území České republiky doposud zadrženo a obviněno 6 osob, kterým bylo sděleno obvinění pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle ustanovení 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 písm. c) trestního zákoníku, za což jim hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody v délce až 12 let.

Do závěrečné fáze realizace operace orientované na organizátory trestné činnosti, byli kromě policistů Národní protidrogové centrály nasazeni také příslušníci Útvaru rychlého nasazení, specializovaných útvarů PČR, policisté Krajského ředitelství Karlovarského kraje a Hasičského záchranného sboru.

Tento případ není v současné době uzavřen. Vyšetřování pokračuje lze předpokládat zadržení a obvinění dalších osob, případně rozšíření trestního stíhání již obviněných osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…