Policie ČR: Prodej padělaných šeků dvojici neprošel

23.03.2018 12:39

Kriminalisté odboru padělání Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech zadrželi dva muže, kteří si měli opatřit padělky cestovních šeků, ty pak chtěli proplatit jako pravé a získat tak více než 7 milionů korun.

Policie ČR: Prodej padělaných šeků dvojici neprošel
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Na případu kriminalisté NCOZ spolupracovali s pracovníky Finančního analytického úřadu.

Podle našich závěrů si dvojice mužů (Ital a Čech) měla opatřit několik stovek padělaných cestovních šeků v nominální hodnotě jednoho kusu 500,- USD za účelem jejich směny. Koncem února 2018 společně navštívili směnárenskou kancelář v centru Prahy, kde nejprve předložili jeden cestovní šek s tím, že mají zájem o proplacení dalších více než 700 kusů takových šeků a za tímto účelem si sjednali další schůzku. Zaměstnanci směnárny následně vyhodnotili požadovanou transakci jako rizikovou, neboť ochranné prvky prvotně předloženého šeku se jevily jako nestandardní. Informace o plánované podezřelé transakci se mezitím podařilo zachytit také detektivům NCOZ.

Oba muži poté přišli na dohodnutou schůzku do kanceláře směnárny, kde předložili celkem 704 kusů padělků cestovních šeků a požadovali vyplatit částku zhruba 7,2 milionu Kč (ekvivalent 352 500,- USD). V tu chvíli byli oba zadrženi kriminalisty NCOZ.

Při domovní prohlídce v bydlišti občana Itálie (v centru Prahy) kriminalisté NCOZ zajistili dalších 59 kusů padělaných cestovních šeků (na částku 500 USD za jeden kus).

Oba muži byli obviněni z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a trestného činu podvodu. Občana Itálie vzal soudce do vazby, druhý obviněný (občan ČR) je stíhán na svobodě. Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…