Policie ČR: Stamilionové krácení daní

16.06.2017 8:44

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) expozitura Brno v uplynulých dnech obvinili čtyři osoby ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby se způsobenou škodou cca 334 milionů korun.

Policie ČR: Stamilionové krácení daní
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Podle našich závěrů měla čtveřice mužů (jeden Iráčan, dva Češi a jeden Slovák) nejméně od roku 2008 až do roku 2010 obchodovat se záměrně nadhodnoceným zbožím neznámého původu, přičemž cílem nebyl zisk z podnikatelské činnosti, ale dosažení neoprávněného vyplacení nadměrných odpočtů DPH. Za tímto účelem mělo dojít v České republice k založení řetězce společností, které při provádění obchodů plnily úlohy mezičlánků. Na pozice jednatelů byly dosazovány osoby v rolích tzv. bílých koní. Jako odběratelé nadhodnoceného zboží měly vystupovat společnosti z Iráku a ze Spojených arabských emirátů.

Kriminalisté NCOZ se tímto případem zabývali od roku 2010. V rámci rozsáhlého prověřování postupně shromáždili nezbytné listinné materiály a další důkazy (např. razítka), které svědčily o trestné činnosti obviněných osob.

Ze znaleckého posudku např. vyplynulo, že cena obchodovaného zboží (v tomto případě textilu) měla být záměrně až desetinásobně navýšena a zcela zjevně překračovala maloobchodní cenovou hladinu zboží obchodovaného v cílovém státu (SAE, Irák).

Policisté a státní zástupce několik let marně usilovali o právní spolupráci s orgány cílových zemí, potřebné důkazy se nakonec podařilo získat i prostřednictvím zastupitelských úřadů ČR v těchto zemích.

Hlavním organizátorem popsané trestné činnosti je pravděpodobně čtyřicetiletý občan Iráku, trvale žijící v České republice. Další tři obvinění (dva Češi a jeden Slovák) byli nedávno za obdobnou daňovou trestnou činnost páchanou v menším rozsahu pravomocně odsouzeni k 7 a 5 letům odnětí svobody.

Trestní stíhání obviněných osob je vedeno na svobodě. Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

pplk.. Mgr. Iva Knolová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…