Policie ČR: Ukončení vyšetřování případu MAX

09.08.2017 12:33

Kriminalisté sekce finanční kriminality Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech ukončili vyšetřování případu s krycím názvem MAX, který se týkal krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami. Zároveň státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze navrhli obžalovat sedm osob pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Policie ČR: Ukončení vyšetřování případu MAX
Foto: policie.cz
Popisek: Policie ČR

Podle závěrů detektivů měla skupina osob nakupovat v letech 2012 a 2013 od zahraničních společností pohonné hmoty (konkrétně ze Spolkové republiky Německo a z Rakouska). Ty měly být následně přeprodávány v účelově založeném řetězci firem. První společnost v řetězci měla působit na pozici tzv. mizejícího obchodníka. Daňová povinnost vzniklá v důsledku obchodování buď následně nebyla vůbec přiznána, nebo měla být snížena na základě fiktivních údajů úmyslně uvedených v daňových přiznáních. Na území České republiky bylo takovým způsobem dovezeno nejméně 60 milionů litrů pohonných hmot.

V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až na 10 let. Podle závěru kriminalistů NCOZ byla České republice, zastoupené příslušnými správci daně, způsobena škoda v celkové výši nejméně 370 milionů korun.

Celé vyšetřování probíhalo za aktivní spolupráce Generálního finančního ředitelství a Finančního analytického úřadu. V rámci realizace kauzy byla Finanční správou zajištěna daňová povinnost ve výši bezmála poloviny celkové škody.

Spisový materiál předaný na Městské státní zastupitelství v Praze se skládá z více jak 6 900 stran základního spisu a dalších 11 000 stran příloh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…