Policie ČR: Virtuální realita pomůže policistům zvládat komunikaci v emočně náročných situacích

21.04.2021 13:30

Policisté při výkonu služby denně řeší emočně a psychicky náročné situace. Procházejí proto výcvikem, v rámci kterého se učí komunikovat např. s oběťmi nejzávažnějších trestných činů, pozůstalými nebo osobami demonstrujícími úmysl sebevraždy.

Policie ČR: Virtuální realita pomůže policistům zvládat komunikaci v emočně náročných situacích
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Modernizací výcviku se začal zabývat tým výzkumníků z Národního ústavu duševního zdraví v Praze a nizozemské Leidenské univerzity, vedený psycholožkou Eliškou Procházkovou. Společně s kreativním studiem 3dsense vyvíjí pro výcvik policistů aplikaci ve virtuální realitě. Spolupracují přitom také s českou a nizozemskou policií a psychology bezpečnostních sborů. Vývoj nové výcvikové technologie je realizován díky státní podpoře, poskytnutéTechnologickou agenturou ČR v Programu ÉTA.

Důvodem, proč tento projekt vznikl, je snaha vypořádat se s limity stávajícího výcviku policistů. “To, jak se v současnosti policisté připravují na zvládání a komunikaci těžkých sociální chsituací, jakými jsou např. sebevražda nebo komunikace s dítětem, jsem konzultovala se zástupci české i nizozemské policie. Měla jsem také možnost vidět ukázku výcviku v obou těchto zemích a zjistila jsem, že situace v nich je podobná a vlastně je tomu tak dle zkušeností kolegů na celém světě. Tradiční výcvik v učebnách za použití modelových situací není vždy ideální. Policisté se navzájem znají, což je při hraní rolí mnohdy rozptyluje nebo v nich vyvolává stud. Potřebné dovednosti pro zvládání náročných situacísi proto často musí osvojit až v ostré praxi a učí se tedy tzv. až za pochodu. To pochopitelně přináší zvýšenou míru stresu a negativně to dopadá na jejich duševní zdraví a jednání s druhými lidmi,” říká autorka a hlavní řešitelka výzkumného projektu Eliška Procházková.

Eliška Procházková přichází s inovací tréninku policistů prostřednictvím virtuální reality. Scénáře pro novou aplikaci připravují psychologové a sociologové z realizačního týmu spolu s metodiky vzdělávání, lektory a psychology Policie České republiky, Policie Nizozemského království a Asociace psychologů bezpečnostních zdrojů. “Zcela nepochybně jde o dobrou myšlenku s velkou vizí a cestu, která rozhodně nebude krátká a jednoduchá. Díky širokému spektru a kvalitě účastníků projektu však můžeme na jejím konci očekávat vytvoření moderního nástroje pro rozvoj důležitých dovedností našich policistů. Výcvik bude mít jistě také vliv na rozšíření umu zvládat zátěžové situace vlastní nebo nejbližších kolegů. Schopnost řešit obtížné sociální situace přiblíží policii občanům a přispěje i k osobnímu rozvoji jejích příslušníků. V tomto vidím unikátnost celéh oprojektu a jsem rád, že se na něm může podílet naše vzdělávací zařízení,” dodává plk. JUDr. Milan Štěpánek, ředitel Vzdělávacího zařízení Praha Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy.

Tvůrcem technologie je kreativní studio 3dsense, které má bohaté zkušenosti s vývojem realistických virtuálních postav a dalšími moderními technologiemi. “Vyvíjíme teď první modelovou situaci, kterou je oznámení těžké zprávy. Naším úkolem je přenést scénář do virtuální hry. V praxi to bude probíhat například tak, že policista si nasadí 3D brýle, ocitne se v obývacím pokoji a přijde do kontaktu se ženou, které oznámí, že její manžel zemřel při autonehodě. Proškolený lektor vyhodnotí, zda oznámení těžké zprávy student dobře zvládl a je připravený na náročnější úroveň tréninku. Takže, trojice policista, virtuální postava a lektor jsou úplným základem celé simulace. Výhodou virtuálního prostředí oproti živému hraní je především to, že výcvik je standardizovaný a replikovatelný, což znamená, že není tedy třeba najímat profesionální herce a je možné cvičit stejnou scénu mnohokrát za sebou, dokud ji trénující neudělá bezchybně,” uvádí zakladatel kreativního studia 3dsense Jan Hrdlička.

Realizace tohoto projektu je plánována až do roku 2023. Výsledkem bude kromě nové technologie také metodika pro její používání a vedení efektivního výcviku. Věříme, že virtuální realita se tak stane běžnou součástí výcviku policistů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…