Policie ČR: Vyšetřování tzv. moderního otroctví je ukončeno

25.10.2022 11:48 | Tisková zpráva

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech navrhli obžalovat šest osob. Případ s krycím názvem ZBOJNÍK se týká tzv. moderního otroctví, na kterém policisté NCOZ spolupracovali v rámci společného vyšetřovacího týmu s britskými kolegy z Nottinghamshire Police.

Policie ČR: Vyšetřování tzv. moderního otroctví je ukončeno
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Organizovaná skupina osob měla minimálně od roku 2019 nabízet v Ústeckém kraji „dobře placenou legální práci“ ve Velké Británii. Za tímto účelem mělo 5 obviněných vyhledávat občany České republiky ze slabých sociálních a majetkových poměrů v tísnivé životní situaci, hledající lépe placenou práci v zahraničí.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Soustředili se zejména na osoby s minimálním sociálním zázemím, které neměly žádné blízké příbuzné (u nichž byl předpoklad, že nebudou v České republice nikým postrádány). Obvinění tak podle našich závěrů měli úmysl této situace zneužít a nabýt vlastního prospěchu pod příslibem poskytnutí ubytování, práce a velkého finančního výdělku v okolí britského města Nottingham.

Následně měli obvinění dopravit do Velké Británie minimálně šest osob (čtyři muže a dvě ženy). Při tom současně využívali tísně obětí, jejich neznalosti cizího jazyka a závislosti na pachatelích. Za odvedenou práci poškozeným nedávali téměř žádné peníze či disponovali platebními kartami k jejich bankovním účtům. Ženy měli obvinění nutit k provozování prostituce, kdy poskytování sexuálních služeb měli dokonce nabízet na internetu.

Ve věci je vedeno trestní stíhání pěti osob pro trestné činy „obchodování s lidmi“ a „kuplířství“. V případě pravomocného rozsudku hrozí třem obviněným osobám tresty odnětí svobody od 5 do 12 let a dalším dvěma obviněným tresty od 2 do 10 let. Šestá osoba je stíhána v souvislosti s ovlivňováním vyšetřování tohoto případu pro trestné činy „maření spravedlnosti“ a „nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami“. Této osobě hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Jedna obviněná osoba je stíhána vazebně. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí na Labem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…