Policie ČR: Zadržení členů tzv. Luhaňské brigády

29.10.2021 10:06 | Tisková zpráva

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) provedli v minulém týdnu na jižní Moravě rozsáhlou operaci s krycím názvem Brigáda, která se týkala dlouhodobé násilné trestné činnosti ukrajinské organizované zločinecké skupiny, zaměřené na vydírání.

Policie ČR: Zadržení členů tzv. Luhaňské brigády
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Podle našich závěrů měli členové takzvané Luhaňské brigády dlouhodobě, zejména v Brně a Jihomoravském kraji, vysoce organizovaně a konspirativně páchat trestnou činnost, která se zaměřovala především na vydírání osob pocházejících z Ukrajiny. Poškození měli obviněným osobám jednorázově či pravidelně platit částky za tzv. ochranu. Forma nátlaku na poškozené měla být různého charakteru a intenzity, kdy cílem mělo být zastrašit poškozené a vzbudit v nich důvodné obavy o život, zdraví a majetek.

Tímto způsobem měly obviněné osoby získat neoprávněný prospěch ve výši nejméně 2,5 milionu korun.

Při realizaci úkonů trestního řízení došlo k zadržení 7 osob (4 muži a 3 ženy). Při akci s kriminalisty NCOZ spolupracovali policisté z Útvaru rychlého nasazení a Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Podporu poskytovaly i další servisní útvary Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí

Čtyři muži jsou obviněni z trestných činů „účast na organizované zločinecké skupině“ a „vydírání“ a byli soudem vzati do vazby. Jeden podezřelý je v současné době neznámého pobytu.

V této věci jsou dále obviněny dvě ženy, které dle našich závěrů měly část finančních prostředků získaných trestnou činností, minimálně ve výši cca 860 tisíc korun, „legalizovat“, a to zejména tím, že pro převody finančních prostředků poskytly hlavním účastníkům organizované skupiny své bankovní účty. Obě ženy jsou stíhány na svobodě a to pro trestné činy „účast na organizované zločinecké skupině“ a „legalizace výnosů z trestné činnosti“.

V rámci provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků byla mimo jiné nalezena finanční hotovost v řádu milionů Kč, jejíž původ bude předmětem dalšího šetření a dvě střelné zbraně, které budou podrobeny znaleckému zkoumání.

Věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Brně.

V případě pravomocného rozsudku hrozí hlavním organizátorům dle příslušné právní kvalifikace tresty odnětí svobody s horní hranicí, převyšující deset let.

Kriminalisté NCOZ vyzývají další osoby (poškozené podnikatele), které se cítí být poškozeny trestnou činností tzv. Luhaňské brigády (zejména v Jihomoravském kraji), případně mají k trestné činnosti zásadní informace, aby kontaktovaly policisty na telefonních číslech: 974 620 649 či 603 191 007 nebo prostřednictvím e-mailu: ncoz.e5@pcr.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…