Policie ČR: Zastření původu více než jedné miliardy korun

12.04.2019 14:32

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) ukončili vyšetřování případu s krycím názvem Aladin. Státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze v těchto dnech navrhli obžalovat osmačtyřicetiletého muže pro pokračující trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti podle § 116 k § 216 odst. 1 písm. a), odst. 3 písm. a), b), odst. 4 písm. a), b), c) trestního zákoníku.

Policie ČR: Zastření původu více než jedné miliardy korun
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Obviněný muž se měl společně s dalšími osobami podílet na zastírání původu finančních prostředků vylákaných z Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Tyto finanční prostředky byly podle našich závěrů převáděny přes nastrčené české společnosti na firmy v Hong Kongu, kde měly být částečně vybírány v hotovosti a zčásti převáděny a vraceny zpět do České republiky na účty společností spjatých s obviněným. V řetězci těchto společností měli figurovat jak tzv. bílí koně, tak i osoba, která v zahraničí vystupovala pod falešnou identitou (za využití padělaných dokladů). Obviněný muž se uvedeného trestného činu měl dopustit jako člen organizované skupiny (stíhané v samostatné kauze MSD) působící ve více státech, kdy touto činností měla být „zastřena“ více než jedna miliarda korun (konkrétně 1.026.055.000,- Kč). V rámci trestního řízení kriminalisté NCOZ obviněnému muži zajistili nemovitosti v odhadované ceně 40 milionů korun.

Obviněnému muži v případě pravomocného rozsudku hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

V samostatné kauze MSD probíhá hlavní líčení, kdy obžalobě čelí 20 osob, které měly družstvu způsobit škodu ve výši cca 1,2 miliardy korun. V této věci mělo MSD poskytovat úvěry v řádech desítek milionů korun nesolventním tuzemským společnostem bez ověření jejich podnikatelských záměrů a dostatečné hodnoty zástav, kdy právě část takto získaných finančních prostředků měla být převáděna v řetězci společností, ve kterém jednu z hlavních rolí měl zastávat shora uvedený obviněný muž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…