Policie ČR ještě více posiluje spolupráci s ukrajinskou policií

07.06.2023 22:03 | Tisková zpráva

Úsek služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR s orgány vymáhajícími právo na Ukrajině spolupracuje dlouhodobě, systematicky a velmi úspěšně, a to jak na bázi kauzální, tak i projektové.

Policie ČR ještě více posiluje spolupráci s ukrajinskou policií
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Příkladem může být realizace projektů z programu Bezpečnostní rozvojové spolupráce „Bezpečné město“ v roce 2021 či „Posílení spolupráce služeb kriminální policie Ukrajinské národní policie a Policie České republiky – Ukrajina 2022“, který v loňském roce organizoval Úřad služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR, a to i přes velmi složitou válečnou situaci na území Ukrajiny.

V letošním roce se daří spolupráci a pomoc kolegům ze strany ÚSKPV ještě intenzifikovat. V týdnu od 29. května do 1. června 2023 proběhla první fáze navazujícího projektu „Ukrajina 2023“. Tento projekt slouží k výměně dobré praxe s kolegy z Hlavního velitelství Národní policie Ukrajiny v Kyjevě v oblastech:

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29713 lidí

  • hospodářské trestné činnosti (zejména oblast kyberkriminality a podvodné kamionové dopravy)
  • majetkové trestné činnosti
  • pátrání
  • analytiky a inovací v policejních činnostech

Na realizaci projektu participovaly také NCTEKK SKPV, Kriminalistický ústav, Národní protidrogová centrála či Útvar rychlého nasazení. Významem i rozsahem se tak jedná o největší projekt úseku SKPV s Národní policií Ukrajiny v tomto roce. Důležitost spolupráce podtrhlo i přijetí zástupců Úřadu strategického vyšetřování Národní policie Ukrajiny náměstkem policejního prezidenta pro SKPV brig. gen. Mgr. Tomášem Kubíkem. Druhá fáze projektu se bude realizovat v září formou expertní cesty specialistů ÚSKPV do Zakarpatské oblasti.

Mimo tuto operativně-taktickou spolupráci také v letošním roce dochází k realizaci podpůrného projektu zahrnující i materiální pomoc s názvem „Posílení technických kapacit služby kriminální policie Ukrajinské národní policie v Zakarpatské oblasti“, v rámci kterého budou ukrajinským policejním specialistům dodány vybrané ICT prostředky pro potírání zejména kyberkriminality.

Veškeré výše uvedené aktivity koordinuje oddělení strategických analýz a inovací, OCA, ÚSKPV ve spolupráci s OMSEU MV ČR.

Důkazem, že tato pomoc a spolupráce má smysl, jsou mimo jiné i úspěšné realizace dvou falešných call center na území Ukrajiny v průběhu letošního dubna, jejichž podvodná činnost zasahovala i na území ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…