Posádky aerolinek se od vojáků učily, jak zachránit pasažéry havarovaného letadla

19.02.2017 18:27

Odborný záchranářský personál služby SAR vojenské letecké základny v pražských Kbelích tento týden v Krušných horách školí posádky leteckých společností ČSA a Travel Service.

Posádky aerolinek se od vojáků učily, jak zachránit pasažéry havarovaného letadla
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Záchranné práce s vrtulníkem

„Úkolem pilota, který například ztroskotá s letounem, je postarat se o pasažéry a přeživší až do momentu, kdy je převezme záchranná jednotka. Do té doby je letecký personál zodpovědný za každého jednotlivého pasažéra. Proto je učíme postupy, aby záchrana raněných byla co nejefektivnější, a tento týden se zároveň specializujeme na specifika záchrany a sebezáchovy v zimních podmínkách,“ vysvětluje jeden z instruktorů kapitán Pavel Taršínský.

Posádky si na vlastní kůži vyzkoušely propadnutí do ledové vody

V prvních dnech cvičení se účastníci kurzu naučili, jak se zorientovat v zimním terénu, z přírodních materiálů si vyráběli sněžnice pro přesun do místa záchrany. Náročnou disciplínou bylo prolomení ledu a propadnutí do vody: „Na vlastní kůži zažili šok z ledové vody a následně zhruba pětisetmetrovou chůzi ve zmrzlém oděvu. Vše samozřejmě probíhalo za přítomnosti zdravotního dozoru,“ poukázal na bezpečnost výcviku Taršínský.

Součástí výcviku bylo též obstarání vody a potravy a s tím související příprava improvizovaného ohniště. Kromě toho si účastníci výcviku museli postavit ve sněhu přístřešek a jednu noc v něm přenocovat. Nechyběl noční pochod a orientace podle noční oblohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…