Posádky aerolinek se od vojáků učily, jak zachránit pasažéry havarovaného letadla

19.02.2017 18:27

Odborný záchranářský personál služby SAR vojenské letecké základny v pražských Kbelích tento týden v Krušných horách školí posádky leteckých společností ČSA a Travel Service.

Posádky aerolinek se od vojáků učily, jak zachránit pasažéry havarovaného letadla
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Záchranné práce s vrtulníkem

„Úkolem pilota, který například ztroskotá s letounem, je postarat se o pasažéry a přeživší až do momentu, kdy je převezme záchranná jednotka. Do té doby je letecký personál zodpovědný za každého jednotlivého pasažéra. Proto je učíme postupy, aby záchrana raněných byla co nejefektivnější, a tento týden se zároveň specializujeme na specifika záchrany a sebezáchovy v zimních podmínkách,“ vysvětluje jeden z instruktorů kapitán Pavel Taršínský.

Posádky si na vlastní kůži vyzkoušely propadnutí do ledové vody

V prvních dnech cvičení se účastníci kurzu naučili, jak se zorientovat v zimním terénu, z přírodních materiálů si vyráběli sněžnice pro přesun do místa záchrany. Náročnou disciplínou bylo prolomení ledu a propadnutí do vody: „Na vlastní kůži zažili šok z ledové vody a následně zhruba pětisetmetrovou chůzi ve zmrzlém oděvu. Vše samozřejmě probíhalo za přítomnosti zdravotního dozoru,“ poukázal na bezpečnost výcviku Taršínský.

Součástí výcviku bylo též obstarání vody a potravy a s tím související příprava improvizovaného ohniště. Kromě toho si účastníci výcviku museli postavit ve sněhu přístřešek a jednu noc v něm přenocovat. Nechyběl noční pochod a orientace podle noční oblohy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

9:15 Studenti z Česka vytvořili v CERN systém, který pomáhá vědcům

Studenti tuzemské soukromé vysoké školy Unicorn University se mohou pochlubit nebývalým úspěchem. Vy…