Poslanci dnes rozhodnou o osudu prodejců v prodejnách nad 200 metrů čtverečních. Podle HK ČR jde o diskriminaci

28.06.2016 14:23

Poslanci budou dnes opět rozhodovat o osudu prodejců s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. Pokud dnes návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě projde, právě tito prodejci budou nuceni mít o vybraných státních svátcích, zavřeno.

Poslanci dnes rozhodnou o osudu prodejců v prodejnách nad 200 metrů čtverečních. Podle HK ČR jde o diskriminaci
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Jejich konkurenti, kteří si otevřou obchod svou rozlohou o trochu menší, mohou i o svátcích vydělávat. „Jedná se o zbytečnou, umělou a diskriminační regulaci. Poslanci tak jdou nejen proti trendům v Evropě, zákon neustojí ani argument podpory sladění pracovního a rodinného života, protože jsou prodejci vybírání selektivně,“ uvádí k návrhu zákona již poněkolikáté prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý.

Pokud by návrh zákona prošel, čeští prodejci přestanou být z hlediska velikosti prodejny rovnoprávní, stejná situace však nastane i pro zaměstnance, protože například ti z menších prodejen nebudou moci trávit dle poslanců svátky doma s rodinou. „Do budoucna zde navíc vznikne riziko rozšiřování povinného volna i na další dny – tak jako jsme byli již několikrát svědky trumfování poslanců například v návrhu dnů, které mají být označovány jako dny pracovního klidu,“ dodává Dlouhý.

Regulace připraví zaměstnance a sezónní pracovníky o příplatky za práci o svátcích a v noci – pro mnoho z nich je přitom práce o svátcích příležitostí, jak si přivydělat více peněz. Dojde i ke ztrátám na tržbách.

Trend v zemích EU navíc ukazuje, že řada států od regulace prodejní doby ustupuje. Posledním příkladem bylo Maďarsko, kde vláda nedávno navrhla, aby parlament odvolal rok starý zákaz nedělního prodeje, jelikož se jednalo o vysoce nepopulární zákon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…