Poslanecká sněmovna: Memorandum o duchovní službě

12.05.2023 19:15 | Tisková zpráva

Kancelář Poslanecké sněmovny, Česká biskupská konference a Ekumenická rada církví v České republice uzavřely v pátek 12. května 2023 Memorandum o duchovní službě v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR.

Poslanecká sněmovna: Memorandum o duchovní službě
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Jeho cílem je stanovit podmínky pro vzájemnou spolupráci Kanceláře Poslanecké sněmovny, církví a náboženských společností při jejich duchovním působení ve Sněmovně.

Duchovní službu budou v Poslanecké sněmovně vykonávat kaplani pověření jednotlivými církvemi a vyslaní ČBK a ERC. Duchovní službu budou nabízet zájemcům bez ohledu na jejich církevní příslušnost. Duchovní služba je nabídkou pomoci všem poslancům a zaměstnancům, případně jejich rodinným příslušníkům a blízkým. Služba kaplana v prostorách KPS je pojata jako nemisijní.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí

Úkolem kaplana při výkonu duchovní služby v prostorách KPS je zejména poskytovat službu přítomnosti a duchovní doprovázení poslancům a zaměstnancům nebo nabízet pomoc při řešení osobních krizí i těžkostí, které vznikají v pracovním, osobním a rodinném životě poslanců a zaměstnanců. Kaplany budou Milan Hanuš z Metropolitní kapituly u sv. Víta a Daniel Kvasnička z Církve bratrské. Svou službu budou poskytovat především ve sněmovní kapli. Právě tam bude jejich činnost v dohledné době zahájena ekumenickou bohoslužbou.

Duchovní služba je v prostorách KPS vykonávána bezúplatně.

Memorandum, které se uzavírá na dobu tří let, slavnostně podepsali vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek, předseda České biskupské konference Mons. Jan Graubner, předseda Ekumenické rady církví v ČR Tomáš Tyrlík a její generální sekretář Petr Jan Vinš.

„Kancelář Poslanecké sněmovny zcela akceptuje nominace. Uvítali jsme spolupráci České biskupské konference a Ekumenické rady církví při nabídce této služby pro poslance a zaměstnance. Současně věřím, že přítomnost kaplanů přispěje ke zlepšení pracovního prostředí ve Sněmovně,“ uvedl vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…