Poslanecká sněmovna: Santini - objektivy Vladimíra Kunce a členů Fotoklubu Vysočina

13.12.2022 15:44 | Tisková zpráva

V Atriu Poslanecké sněmovny proběhla vernisáž výstavy fotografií Santini - objektivy Vladimíra Kunce a členů Fotoklubu Vysočina.

Poslanecká sněmovna: Santini - objektivy Vladimíra Kunce a členů Fotoklubu Vysočina
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Víc jako grafika než jen jako dokumentace či žánr působí fotografie pracující až s magickou ornamentikou fenomenálního otce „barokní gotiky“, který za svůj krátký život realizoval více než 80 projektů. Výstavu připravil Spolek Putování za Santinim, záštitu nad výstavou převzala poslankyně Romana Bělohlávková.

Jan Blažej Santini-Aichel byl významný český architekt italského původu, který se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika. Narodil se 3. února 1677 do rodiny pražského kameníka Santina Aichela. Kamenickou dílnu však po svém otci nemohl převzít, protože byl od narození částečně ochrnutý. Předpokládá se, že Santiniho přijal do učení významný architekt Jean Baptista Mathey, u kterého získal smysl pro řád a poučení o aktuálním vývoji barokní tvorby. Po vyučení se vydal sbírat zkušenosti tehdy obvyklou tovaryšskou cestou. Po návratu do Prahy získává v roce 1700, v pouhých 23 letech, svou první zakázku. Stavbu kláštera na Zbraslavi. Vrcholem jeho díla se pak stal Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou vysvěcený v r. 1722, dnes zařazený mezi památky světového dědictví UNESCO. Santini zemřel 7. prosince 1723.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…