Postupy ÚOHS se řídí zákonem

24.07.2019 0:02

ÚOHS respektuje soudní rozsudky a zabývá se případy, které jsou mu soudy vráceny k novému projednání. Jinak ani nelze. Osočení z pohrdání soudem, jak čtenářům podsouvá redakční článek Parlamentních listů, není na místě. Úřad vnímá mediální nátlak jako poškozování dobrého jména a jako útok na nezávislost správního orgánu, který se striktně řídí pouze zákonem.

Postupy ÚOHS se řídí zákonem
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

V případě rozsudků ve věci mýtného systému vydal Krajský soud v Brně dva rozsudky, první 15. 5. 2019 a druhý 11. 7. 2019. Současná situace je nestandardní v tom, že rozsudky jsou ve vzájemném rozporu pokud jde o to, jak posuzovat jednu a tutéž smlouvu a Krajský soud se jimi odchýlil nejen od zákona, ale také od dosavadní rozhodovací praxe Nejvyššího správního soudu, což by mohlo mít dopad i na budoucí rozhodování Úřadu. V rozsudku z května tohoto roku soud mimo jiné konstatoval, že na smlouvu je nutno hledět jako na neuzavřenou a Úřad má o tendru rozhodovat věcně. V druhém rozsudku (ze dne 11. 7. 2019) krajský soud tvrdí, že smlouva je uzavřena, i když v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, a Úřad má rozhodnout o okolnostech jejího uzavření. Úřad však nemůže na jeden právní úkon hledět v jednom správním řízení jako by neexistoval a v druhém správním řízení o tomtéž právním úkonu rozhodovat věcně a zabývat se v tomto případě návrhem na uložení zákazu plnění smlouvy, tedy vycházet z toho, že smlouva je uzavřena.

Navíc správní řád a zákon o zadávání veřejných zakázek ukládají Úřadu povinnost zastavit správní řízení, pokud dojde k uzavření smlouvy na veřejnou zakázku. Ze zakázkového zákona také plyne, že ani uzavření smlouvy v rozporu s tímto zákonem na této povinnosti nic nemění. Uzavřením smlouvy končí zadávací řízení a postup zadavatele již nelze přezkoumat. Krajský soud tak předsedu Úřadu zavázal k postupu, který dle zákona není možný.

Úřad se proto obrátil na Nejvyšší správní soud s kasační stížností s tím, že rozsudek krajského soudu zavazuje Úřad k postupu proti zákonu. Nejvyšší správní soud kasační stížnosti nepřiznal odkladný účinek, neboť se neztotožnil s tím, že je takový krok naléhavě potřeba. Nepřiznáním odkladného účinku kasační stížnosti není vyloučena možnost přerušit správní řízení. Podmínky, které umožňují použít oba tyto nástroje, se totiž liší. Vzhledem k tomu, že předseda Úřadu nemá zákonnou možnost, jak postupovat v souladu s rozsudkem krajského soudu, musel správní řízení do rozhodnutí Nejvyššího správního soudu přerušit. V rámci řízení před NSS bude řešena tzv. předběžná otázka, zda lze přistupovat ke stejné smlouvě v různých správních řízeních zcela odlišně. Dokud nebude vyřešena, nelze ve správním řízení pokračovat.  Pokud Nejvyšší správní soud dospěje k závěru, že přezkum postupu zadavatele v zadávacím řízení je možný i po uzavření smlouvy, přistoupí předseda Úřadu k přezkumu prvostupňového rozhodnutí a posouzení rozkladu společnosti Kapsch.

Závěrem statistický přehled soudního přezkumu rozhodnutí ÚOHS z oblasti veřejných zakázek, který dokumentuje spolupráci Úřadu se soudy: v loňském roce bylo krajským soudem vydáno ve prospěch protistrany 22 rozsudků z celkového počtu 76 vydaných rozsudků, v nichž byl Úřad žalovanou stranou. Vezmeme-li v úvahu celkový počet rozhodnutí vydaných Úřadem v loňském roce v oblasti veřejných zakázek (716 rozhodnutí) činí v roce 2018 procento úspěšnosti rozhodování ÚOHS 96,8 procent.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…