Potenciální teroristickou hrozbu zvládli policisté i energetici na jedničku

14.11.2016 19:57

Srocení policejních vozidel a střelba v areálu Elektrárny Prunéřov I nevěstily v úterý 9. listopadu nic dobrého. Ostatně ostraha elektrárny také předtím díky kamerovému systému zaznamenala násilné vniknutí dvou osob do jejího areálu, jedna z nich nesla podezřelou žlutou igelitovou tašku, a rovněž to, že oba muži jsou ozbrojeni. V rámci havarijní připravenosti se pak rozběhl nezbytný oznamovací kolotoč a vše ostatní, co s mimořádnými událostmi souvisí, včetně svolání havarijního štábu. To už se ovšem oba teroristé, jimiž byli figuranti z řad Policie ČR, rozdělili a každý se vydal splnit svůj úkol.

Potenciální teroristickou hrozbu zvládli policisté i energetici na jedničku
Foto: Archiv společnosti
Popisek: Potenciální teroristickou hrozbu zvládli policisté i energetici na jedničku.

Zatímco během předchozích námětových cvičení v severočeských elektrárnách Skupiny ČEZ šlo vždy více či méně o simulaci nějaké situace, která může vzniknout v rámci běžného provozu, ať již to byl únik nebezpečných látek, požár, záchranu zraněných osob a podobně, tentokráte bylo cvičné téma prakticky reálné. Zodpovědně proto k němu přistoupily, jak zúčastnění pracovníci provozu, tak i ostrahy, elektrárenští hasiči a pochopitelně i veškeré přivolané policejní složky. Postupně na místo dorazili a dle rozkazů a svých kompetencí operovali policisté z Kadaně, Chomutova, speciální pořádková jednotka a zásahová jednotka z Ústí nad Labem.

Zatímco jednoho z narušitelů se podařilo policistům postupnou prohlídkou areálu v budově skladu nedaleko benzínových nádrží vypátrat a zadržet, druhý se opevnil v místnosti obsluhy v objektu odvodnění sádrovce. Střídavě pak ze dvou oken jednotlivými ranami či krátkými dávkami střílel ze samopalu vz. 58 na vše, co se hnulo, případně jen tak pro výstrahu, aby se k němu nikdo nepřibližoval. Účinnými pomocníky mu přitom byly slunce v zádech a různé technické nerovnosti terénu, což bránilo policistům, aby střelbu s nějakým úspěchem opětovali.

Místní policisté z Kadaně a Chomutova v neprůstřelných vestách a helmách proto jen situaci monitorovali a nedovolili muži objekt opustit.  Další uzavřeli ve spolupráci s elektrárenskými hasiči a pracovníky ostrahy v bezpečné vzdálenosti přístupové cesty k němu a nepustili dál ani nohu. Vše pochopitelně vyřešil příjezd zásahové jednotky, přičemž těžkooděnci vnikli potichu do objektu odvodnění sádrovce nenápadným zadním vchodem, od něhož dostali klíč. Pak už stačilo jen vyčkat na chvíli, až bude terorista zaměstnán nadávkami vypouštěnými z úst a střelbou z okna ...

„Chtěli jsme si vyzkoušet havarijní cvičení, během kterého bychom si prověřili součinnost se složkami Policie ČR.  Myslím, že se nám to podařilo. Z naší strany nemám připomínky. Naopak jsem rád, za ty z pohledu policistů. Ti například, pokud by došlo na realitu, by potřebovali více průvodců z řad hasičů a provozních zaměstnanců, neboť se v něm pochopitelně nevyznají. Navíc ten, kdo by šel s nimi, by je rovnou vedl k vytipovaným místům možných úkrytů pachatelů, takže by jejich zneškodnění či izolace od okolí mohla proběhnout rychleji,“ uvedl k průběhu cvičení Josef Tisoň, specialista havarijní připravenosti klasických a vodních elektráren Skupiny ČEZ.

Tím vlastně navázal na předchozí slova vrchního komisaře Daniela Kafky z krizového řízení PČR Krajského ředitelství v Ústí nad Labem, který průběh zásahu monitoroval z policejního pohledu. „Vše proběhlo bez větších komplikací. Jednalo se o standardní zásah, včetně komunikace a spolupráce s lidmi z ostrahy a hasiči. Pokud by šlo o realitu, potřebovali bychom jich mít po ruce více, a to kvůli snazší orientaci a pohybu v lokalitě. Cvičení jako celek ovšem hodnotím pozitivně, z naší strany, tedy z pohledu všech zasahujících policejních složek, proběhlo vše tak, jak by mělo doopravdy proběhnout,“ konstatoval Daniel Kafka.

Na závěr ještě poděkoval Skupině ČEZ za zajímavý námět havarijního cvičení, protože se nestává tak často, aby se příslušníci Policie ČR dostali v rámci svého výcviku a prověření do elektrárny. „Pro nás to byla velice cenná zkušenost, neboť jsme si mohli ověřit činnosti a pohyb našich jednotek v tak komplikovaném provozním areálu, jakým elektrárna bezesporu je. Bylo to vůbec poprvé,“ uzavřel vrchní komisař.

V rámci klasické energetiky Skupiny ČEZ se opravdu jednalo o první uhelný elektrárenský komplex, v němž proběhlo havarijní cvičení v součinnosti s Policií ČR. Podobné cvičné situace ovšem má za sebou podstatná část vodních elektráren na Vltavské kaskádě. Pravidelná jsou pak cvičení v případě jaderných elektráren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: Potvrzeno, kočka divoká z Křivoklátska má příbuzné v Doupovských horách

7:14 AOPK: Potvrzeno, kočka divoká z Křivoklátska má příbuzné v Doupovských horách

Snímky z fotopastí z posledních měsíců ukazují, že v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko žije zře…