Povodí Labe: Rekonstrukce havarijního úseku koryta je hotová

16.07.2021 8:24

Povodí Labe dokončilo rekonstrukci koryta památkově chráněné Dlouhé Strouhy v Kvasinách v ř. km 4,735 - 4,885.

Povodí Labe: Rekonstrukce havarijního úseku koryta je hotová
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Předmětem rekonstrukce koryta toku Dlouhé Strouhy v Kvasinách byl 150 m dlouhý úsek tohoto umělého vodního kanálu odbočujícího z řeky Bělé za účelem napájení Černíkovického rybníka. Vodní dílo bylo vybudováno na přelomu 15. a 16. století místy ve strmém svahu, který reprezentuje i rekonstruovaný úsek.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Provedení stavby vyžadovalo vykácení stromů v místě stavby. Následovalo zajištění potrubí pro převod vody a odstranění netěsnící srubové konstrukce tvořící levý břeh včetně odstranění betonových trub na konci úseku. 

Stabilita levého břehu byla zajištěna podzemní železobetonovou stabilizační zdí zřízenou v místě nového břehu pod ochranou záporového pažení. Ze zhutněné zeminy vytvarované nové koryto bylo plošně utěsněno svařovanou hydroizolační fólií a bentonitovou rohoží. Ochrana těsnících vrstev byla zajištěna geotextilií překrytou substrátem dna koryta. Nové lichoběžníkové koryto má šířku dna 1,2 m, levý břeh tvořený zemní hrázkou má šířku v koruně 1,5 m 

Součástí prací bylo také opevnění pravého břehu kamenem na začátku úseku, obnovení schodiště a zřízení dvou odběrů vody, které jsou řešeny prostupem potrubí skrz těsnící vrstvy koryta.

Stavba byť nevelkého rozsahu byla komplikována celou řadou nepříznivých okolností. Koryto strouhy je památkově chráněno a je stanovištěm chráněných druhů živočichů. Přístup ke korytu byl komplikovaný vzhledem ke svažitému a zarostlému terénu pouze v úzkém a neprůjezdném pruhu podél řešeného úseku. Další omezení plynula z výskytu inženýrských sítí a z podmínek komplikovaného majetkoprávního vypořádání. Vzhledem k problematickému zimnímu provozu Dlouhé strouhy spojeného s tvorbou ledových jevů musely být práce dokončeny v jedné stavební sezóně. Z výše popsaných důvodů bylo během betonáže stabilizační zdi inovativně použito plastové systémové bednění, které při manipulaci nevyžaduje použití techniky.         

Po celou dobu stavby musel být také zachován průtok v korytě dočasně snížený na 20 l/s. Převod vody během stavby byl řešen gravitačně.       

Zhotovitelem prací byla firma SPH stavby s.r.o. Akce byla realizována z vlastních zdrojů objednatele. Za provedené práce státní podnik Povodí Labe zaplatil 8,44 mil. Kč.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…