Povodí Labe: Revitalizace Rozkoš - Domkov

28.05.2020 7:34

Povodí Labe provádí revitalizaci koryta Rozkošského potoka v místě zaústění do Domkovské zátoky jižní nádrže VD Rozkoš.

Povodí Labe: Revitalizace Rozkoš - Domkov
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Cílem revitalizace je podpora vodního a mokřadního ekosystému, vytvoření široké škály biotopů pro volně žijící zvířata a rostliny, obnova a zvýšení biodiverzity zájmového území. Zároveň dojde k posílení akumulace vody v krajině, podpoření přirozené retenční schopnosti krajiny a zlepšení ornitologické situace v prostoru nádrže Rozkoš.

Revitalizace toku začne cca 500 m pod ČOV Šonov a dále se napojí na starou revitalizaci z 90. let, která ústí do původního koryta a bezprostředně poté do Domkovské zátoky. Původní napřímené koryto bude částečně zasypáno. Běžný průtok Rozkošského potoka povede po odbočení oddělovacím objektem do sníženého levého břehu nivy. Zde povede nově vybudovaným meandrujícím korytem. Pro stabilizaci nivelety dna budou použity v místě pokácené kmeny stromů.

Biodiverzita v údolní nivě bude podpořena zřízením čtyř různě hlubokých a různě osluněných neprůtočných tůní.

Část stávajícího koryta bude využita pro uložení přebytků výkopku. Do nezasypaných částí dotovaných drobnou vodotečí budou vloženy objekty z mrtvého dřeva a dále bude stávající koryto ponecháno samovolnému vývoji.

Revitalizace delty je koncipována rozvětvením toku do bočních větví o různé výšce nivelety. Deltu tak budou tvořit tři nízké ostrovy. Zaústění delty navazuje na vzdutí od brodu s mostkem.

Brod bude zvýšen o 0,2 m a netěsnící hradící konstrukce v mostku bude vyměněna a utěsněna. Toto opatření zvýší vzdutí a zmírní kolísaní hladiny ve vzdutí. Tím bude zajištěn pozitivní vliv na ekologickou stabilitu území, biodiverzitu a vodní režim krajiny.

Akce byla zahájena v listopadu 2019. Ukončení stavby dle smlouvy o dílo je v květnu 2021. Náklady ve výši téměř 3 mil. Kč jsou hrazeny z Operačního programu životní prostředí Státního fondu životního prostředí při Ministerstvu životního prostředí České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…