Povodí Labe: Revitalizace ramene Jordán u Týniště nad Orlicí

20.10.2019 20:51

Státní podnik Povodí Labe zahajuje revitalizaci ramene Jordán na Orlici u Týniště nad Orlicí. V rámci akce dojde ke zprůtočnění původního koryta Orlice, čímž se prodlouží délka toku o 0,4 km. Revitalizace bude mít z dlouhodobého hlediska pozitivní vliv na ekologickou stabilitu území a vodní režim krajiny.

Povodí Labe: Revitalizace ramene Jordán u Týniště nad Orlicí
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Odstavené rameno Jordán vzniklo po vytvoření umělého průpichu Orlice na konci 80. let 20. století. Odstavené rameno je ve spodní výtokové části volně napojené na koryto Orlice. V horní vtokové části je napojeno pouze potrubím, což způsobuje nedostatečný průtok v odstaveném ramenu, jeho postupné zarůstání a zhoršenou kvalitu vody v rameni. V rámci revitalizace dojde ke zprůtočnění původního koryta Orlice a jeho vyčištění od nánosů. Stávající koryto průpichu bude zcela zaslepeno, z větší části zavezeno a plocha bude rekultivována.

Revitalizaci provede firma Lesostavby Frýdek - Místek a. s., cena dle smlouvy je 17,8 mil. Kč. Práce mohou být v souladu s podmínkami stanovenými orgánem ochrany přírody prováděny pouze v zimním období. Akce bude zahájena v říjnu 2019 a práce budou probíhat maximálně do konce února 2020. Následně dojde k přerušení prací a pokračovat se bude od září 2020 do konce února 2021. Ukončení stavby dle smlouvy o dílo je září 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…