Povodí Labe: Revitalizace ramene Jordán u Týniště nad Orlicí

20.10.2019 20:51

Státní podnik Povodí Labe zahajuje revitalizaci ramene Jordán na Orlici u Týniště nad Orlicí. V rámci akce dojde ke zprůtočnění původního koryta Orlice, čímž se prodlouží délka toku o 0,4 km. Revitalizace bude mít z dlouhodobého hlediska pozitivní vliv na ekologickou stabilitu území a vodní režim krajiny.

Povodí Labe: Revitalizace ramene Jordán u Týniště nad Orlicí
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Odstavené rameno Jordán vzniklo po vytvoření umělého průpichu Orlice na konci 80. let 20. století. Odstavené rameno je ve spodní výtokové části volně napojené na koryto Orlice. V horní vtokové části je napojeno pouze potrubím, což způsobuje nedostatečný průtok v odstaveném ramenu, jeho postupné zarůstání a zhoršenou kvalitu vody v rameni. V rámci revitalizace dojde ke zprůtočnění původního koryta Orlice a jeho vyčištění od nánosů. Stávající koryto průpichu bude zcela zaslepeno, z větší části zavezeno a plocha bude rekultivována.

Revitalizaci provede firma Lesostavby Frýdek - Místek a. s., cena dle smlouvy je 17,8 mil. Kč. Práce mohou být v souladu s podmínkami stanovenými orgánem ochrany přírody prováděny pouze v zimním období. Akce bude zahájena v říjnu 2019 a práce budou probíhat maximálně do konce února 2020. Následně dojde k přerušení prací a pokračovat se bude od září 2020 do konce února 2021. Ukončení stavby dle smlouvy o dílo je září 2021.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…