Povodí Labe: Revitalizace říčních ramen Labe a Orlice v Hradci Králové

13.12.2020 12:58

Povodí Labe plánuje v příštích letech provést revitalizace říčních ramen v Hradci Králové. Bude se jednat o tři lokality na Labi (Třebešská Labice, Jesýpek a Machkova Labice) a pět lokalit na Orlici (Bejkovna, Holštejn, Jezuitská jezera, Stará Orlice a Sýkorky).

Povodí Labe: Revitalizace říčních ramen Labe a Orlice v Hradci Králové
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Za účelem úspěšné realizace bylo v listopadu 2020 podepsáno Memorandum o spolupráci mezi Statutárním městem Hradec Králové, státním podnikem Povodí Labe a akciovou společností Vodovody akanalizace, a.s., ve kterém se všechny tři subjekty zavázaly ke spolupráci při převodech pozemků, nezbytných pro provedení revitalizací.

Generální ředitel Povodí Labe Ing. Marián Šebesta k memorandu uvedl:

„Slepá ramena Labe a Orlice vznikla při regulaci obou řek na začátku 20. století, která byla nezbytná pro rozvoj moderního města. Jedná se o mimořádně cenné přírodní fenomény, které však přirozeným vývojem postupně zanikají. Plánovaná revitalizace těchto území obnoví ekologické a vodohospodářské funkce říčních ramen a tůní a posílí akumulační a retenční schopnost říční nivy.

Zásahy budou spočívat především v odstranění bahnitých sedimentů, prosvětlení břehových porostů, tvorbě nových tůní a obnově písčin. Cílem revitalizací je také obnova či tvorba vhodných biotopů pro vzácné druhy rostlin, hub a živočichů, zejména na území Evropsky významné lokality Orlice a Labe a přírodní památky Orlice.

Za Povodí Labe oceňuji podporu od obou subjektů, s nimiž jsme podepsali Memorandum. Jedná se o první krok v administrativní a projektové přípravě akcí, která podle našich zkušeností bude trvat přibližně tři roky. Vlastní realizace revitalizačních projektů by se mohla uskutečnit v letech 2023-2025. Revitalizace říčních ramen umožní zachování těchto významných lokalit pro budoucí generace."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…