Povodí Moravy: Hladiny vody v nádržích jdou po zimě nahoru

11.03.2024 16:10 | Tisková zpráva

Povodí Moravy začíná po zimě plnit vodní nádrže. V průběhu března a dubna dosáhnou hladiny na většině vodních nádrží maximální úrovně zásobního prostoru. Cílem je mít dostatečné zásoby vody pro případ suchého období.

Povodí Moravy: Hladiny vody v nádržích jdou po zimě nahoru
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Před každou zimou vodohospodáři snižují hladiny vody ve vodních nádržích. Hlavním důvodem je zachycení či zpomalení jarních povodní, které bývají často doprovázené táním sněhu v horských a podhorských oblastech. S ohledem na dobrou hydrologickou situaci a velmi nízké zásoby vody ve sněhu začalo Povodí Moravy počátkem března plnit vodní nádrže. „Zásoby vody ve sněhu v celém povodí představují 36 mil. m³ vody, což je množství, které ve vztahu k povodňovým rizikům nepředstavuje nebezpečí. Naopak potřebujeme využít ještě relativně dobré hydrologické situace a naplnit zásobní prostory vodních nádrží tak, abychom zajistili požadované odběry vody a dostatečné průtoky v řekách pod nádržemi v suchých měsících,“ říká generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák. Pro srovnání v loňském roce představovaly zásoby vody ve sněhu v povodí Moravy 55 mil. m3 a předloni 123 mil. m3.

Od začátku března vodohospodáři zvyšují hladiny ve vodních nádržích Jevišovice, Luhačovice a Koryčany. V příštím týdnu zahájí napouštění vodních nádrží Fryšták, Brno, Vranov a Vír. S koncem zimy a s chybějícími zásobami sněhu průtoky v řekách pozvolna klesají. Aktuálně se vodnosti pohybují v širokém rozmezí od 30 do 130 % dlouhodobých měsíčních průměrů. „Naším cílem je mít zásobní prostory vodních nádrží naplněné na 90 – 100 %. Retenční prostory zůstanou volné jako preventivní protipovodňové opatření. V tuto chvíli nikdo nedokáže spolehlivě říct, jak se bude letošní sezóna vyvíjet a my musíme být připraveni na sucho i povodně,“ vysvětluje Gargulák. Ideální naplněnosti chtějí vodohospodáři dosáhnout v průběhu dubna.

S ohledem na zimu, která byla velice vydatná na dešťově srážky, Povodí Moravy nepředpokládá komplikace při plnění vodních nádrží. Aktuálně se naplněnosti vodních nádrží pohybují v rozmezí od 55 do 100 %. Hladina vodní nádrže Letovice je snížená kvůli stavebním pracím. Všechny nádrže zajišťují potřebné odběry a zabezpečují minimální průtoky v tocích pod nádržemi.

Velmi důležitou roli sehrály vodní nádrže při zachycení a zpomalení povodní na konci roku 2023. V průběhu kulminací např. VD Vranov transformovalo průtok v Dyji z 115 m³/s na 44 m³/s, VD Vír snížilo průtok ve Svratce z 80 m³/s na 35 m³/s, VD Dalešice snížilo průtok v Jihlavě ze 75 m³/s na 35 m³/s, VD Brno transformovalo 90 m³/s přitékající do přehrady na 55 m³/s a VD Nové Mlýny snížilo průtok pod vodní nádrží o 70 m³/s – z přitékajících 250 m³/s na odtékajících 180 m³/s. Bez správného využití vodních nádrží by průtok vody v Dyji pod soutokem s Jihlavou a Svratkou dosáhl v prosinci třetích stupňů povodňové aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…