Povodí Moravy: Množství odpadu, které letos dobrovolníci vysbírali, dokazuje smysl akce

05.05.2017 20:17

Čtvrtý ročník akce zaměřené na úklid odpadu v okolí řek a potoků s názvem „My pro vodu – voda pro nás“, kterou uspořádalo Povodí Moravy, oslovil celkem 1960 dobrovolníků. Na úsecích v celkové délce 216 km pomohli vysbírat 35 tun nepořádku – o deset tun méně než loni. Nižší množství odpadu, které z okolí řek posbírali, dokazuje pozitivní přínos akce.

Povodí Moravy: Množství odpadu, které letos dobrovolníci vysbírali, dokazuje smysl akce
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Oproti loňskému ročníku se v uklízených úsecích nacházelo odhadem o jednu čtvrtinu méně odpadu. Důvodů může být více. „Je možné, že si lidé z blízkého okolí uvědomili snahu dobrovolníků, kteří úklidu věnují už čtvrtý rok svůj čas, a začali se chovat ke svému okolí ohleduplněji. Druhým důvodem může být také opakované důkladné vyčištění míst, na kterých se odpad léta shromažďoval. V každém případě, ať je důvod jakýkoliv, nám tento fakt dokázal smysl akce,“ řekl ředitel pro správu povodí Dr. Ing. Antonín Tůma. Největší rozdíl v množství vysbíraného odpadu zaznamenali dobrovolníci v 11 km dlouhém úseku řeky Moravy na Mohelnicku (Mohelnice – Nové Mlýny) – zde vysbírali 500 kg odpadu, tedy zhruba o jednu třetinu méně než loni.

Několik týdnů trvající akce se setkala s velkým ohlasem především na Olomoucku, Brněnsku a Přerovsku. Kvůli špatným klimatickým podmínkám byl přesunut úklid v oblastech horní Moravy (Hanušovice – Raškov) a Bečvy (Valašské Meziříčí, přehrada Horní Bečva) na jiný termín v měsíci květnu.

Loni se do akce „My pro vodu – voda pro nás“ zapojilo 2 040 lidí, kteří v délce 232 km vysbírali 45,5 tun odpadu.

Všem účastníkům děkujeme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…