Povodí Moravy: Na zlepšení kvality vody v plumlovské přehradě se podílí Olomoucký kraj i obce

11.11.2019 7:32

Projekt Povodí Moravy, s. p. s názvem Opatření na zlepšení jakosti vody VD Plumlov podpořili v letošním roce částkou přesahující 245 tisíc korun Olomoucký kraj a sedm obcí v okolí nádrže. Poskytnuté dotace jsou stejně jako v minulých letech použity na financování provozu srážedel fosforu na jednotlivých přítocích do Plumlovské přehrady.

Povodí Moravy: Na zlepšení kvality vody v plumlovské přehradě se podílí Olomoucký kraj i obce
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Ze srážedel se dávkuje síran železitý, který omezuje přísun živin do vodní nádrže. Množství použitého síranu se mění v závislosti na aktuální výši přítoků do nádrže. V letošním i loňském roce byly přítoky do nádrže velmi nízké, a proto množství použitého síranu i částka potřebná k nákupu síranu se snížila – např. v roce 2015 činily náklady na nákup síranu 620 000 Kč, v loňském roce to bylo jen 296 000 Kč.

Přehled poskytovatelů dotací na VD Plumlov 2019

poskytovatel dotace

výše poskytnuté dotace

město Plumlov

73 021

obec Mostkovice

30 000

obec Bousín

4 308

Olomoucký kraj 

50 000

obec Malé Hradisko

11 346

město Prostějov

50 000

obec Lipová

22 328

obec Stínava

4 733

celkem

245 736

Vliv prováděných opatření na kvalitu vody ve VD Plumlov dokazují hodnoty měření kvality vody Krajskou hygienickou stanicí. Povodí Moravy bude proto v provozování opatření pokračovat i v příštím roce. Nicméně, přestože je chemické srážení fosforu na přítocích do přehrady účinné, řeší pouze důsledky znečištění vodních toků splaškovými vodami. „Základem pro dobrou kvalitu vody v nádrži je nezbytně nutné pokračovat v odstraňování zdrojů znečištění v jednotlivých obcích nad Plumlovskou přehradou. Vodní nádrž zůstává pořád živým organismem, který se vyvíjí v závislosti na teplotě vody, velikosti přítoků i procesech, které se odehrávají v nádrži. Učiněná opatření fungují, ale rozvoji sinic v období sucha, horka a při znečištění přitékající vody nelze zabránit. Je to boj s přírodou. Přesto se Povodí Moravy daří dosáhnout svými dílčími opatřeními vyšší kvality vody,“ vysvětluje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Povodí Moravy, s. p. realizovalo řadu opatření v povodí nádrže Plumlov, zejména technických opatření na Plumlovské přehradě, Podhradském rybníku a Bidelci. Vybudovány tak byly například mokřady a sedimentační nádrže na Podhradském rybníku i přehradě Plumlov a dokončena byla také výstavba nádrže na Čubernici. Technická opatření na kanalizacích a ČOV, ve kterých je stále nutné pokračovat, doplní také dokončení komplexních pozemkových úprav v jednotlivých katastrech a správná zemědělská praxe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…