Povodí Moravy: Opatření na brněnské přehradě významně omezují skokový nárůst množství sinic

15.08.2023 22:03 | Tisková zpráva

Opatření na podporu kvality vody na Brněnské údolní nádrži prokazují svůj význam. I na přelomu července a srpna byla voda v brněnské přehradě vhodná ke koupání. Navzdory horkému počasí a minimálním průtokům v posledních dnech ohodnotily pondělní odběry Krajské hygienické stanice kvalitu vody v nádrži dvojkou z pětibodové stupnice.

Povodí Moravy: Opatření na brněnské přehradě významně omezují skokový nárůst množství sinic
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Monitoring prováděných opatření potvrzuje jejich efektivitu. Do vlastní nádrže se díky opatřením na přítoku dostává velmi nízké množství fosforu. Promíchávání vodního sloupce pak znesnadňuje sinicím masivní rozmnožení. I přes vysoké teploty a nízký přítok vody do nádrže se daří držet kvalitu vody v nádrži na dvojce – voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi. V letošním roce byla opatření k udržení kvality vody a rovnovážného stavu spuštěna 1. května.

„Srážení fosforu dle výsledků monitoringu funguje velmi dobře a z podrobných dat je zřejmé, že většina rozpuštěného fosforu je zachycena koagulantem a do nádrže se nedostává jako hlavní živina pro rozvoj sinic. Vysoké teploty, nízký přítok do nádrže a po dlouhou dobu vysoká průhlednost nahrává rozvoji sinic. Jejich rozvoj se nám však daří výrazně omezovat a zhoršení kvality vody o jeden stupeň přisuzujeme spíše zakalení vody v důsledku bouřek a rozvoji fytoplanktonu, což je v přírodních nádržích zcela přirozené,“ vysvětluje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Srážky v povodí jsou velmi nevyrovnané a většinou lokální. V předchozích dnech enormně rostly teploty a s tím i spotřeba vody vegetací a odpar vody z území. Do vodních toků se kvůli tomu dostává méně vody a většina řek a potoků v povodí Moravy a Dyje hlásí v druhé půli července výrazně podnormální hodnoty.

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

„Jak se bude kvalita vody vyvíjet v následujících dnech, to je věštění z křišťálové koule. Jde o přírodní nádrž, živý organismus, nejsme na uzavřeném koupališti. Pondělní odběry nasvědčují tomu, že díky našim opatřením nedochází ke skokovému nárůstu množství sinic ve vodě. Vzhledem k mikroskopickému obrazu, kde sinice nijak výrazně nedominují či nejsou v převaze, si myslím, že by se situace neměla výrazně zhoršit a počátek srpna bude stále s vodou vhodnou ke koupání,“ říká Gargulák.

Monitoring vody v Brněnské údolní nádrži, který Povodí Moravy provádí, ukazuje, že vodní sloupec na hlavním jezeru nádrže je díky provozu míchacích a vzduchovacích věží velmi dobře promíchaný. Rozdíly teplot mezi hladinou a dnem jsou nízké. Systém opatření se však ještě v letošním roce dočká úprav, které by ho měly ještě více zefektivnit.

„Vzduchovací věže v průběhu letošního roku odpojíme a nahradíme zcela novými míchacími věžemi včetně přidání jedné věže směrem do Rakovecké zátoky. Monitoring efektivity opatření potvrdil, že míchací věže mají z hlediska zabránění rozvoje sinic větší účinnost, než věže vzduchovací,“ doplňuje Gargulák.

Před rokem 2009, než začalo Povodí Moravy realizovat opatření v Brněnské údolní nádrži, bylo koupání v nádrži možné většinou jen do začátku měsíce července, poté byl vyhlašován zákaz koupání a to především z důvodu přemnožení sinic a masivního výskytu vodního květu.

V letošním roce odstartovala čtvrtá etapa projektu „Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“. Ten byl zahájen již v roce 2010, kdy byl poprvé spuštěn aerační systém a srážení fosforu. I v příštím roce tak budou provozována opatření, jejichž cílem je dosáhnout rovnovážného stavu v Brněnské údolní nádrži. Na každý rok projektu je vyčleněno přibližně 15 mil. Kč, které hradí rovným dílem město Brno a Jihomoravský kraj.

Vynaložené prostředky na realizaci opatření nejsou určené na jednorázové vyčištění, ale na kontinuální dlouhodobou úpravu poměrů v nádrži v letním období, kdy dochází k nadměrnému rozvoji sinic zejména z důvodu vysokého množství člověkem produkovaných živin, které přitékají do nádrže, a také vysoké eutrofizace nádrže. Dále bude také pokračovat celkový monitoring nádrže v režii Povodí Moravy, s. p. a také monitoring koupacích vod od Krajské hygienické stanice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…