Povodí Moravy: Srážky se zatím uklidnily, řeky stagnují

23.05.2019 9:04

Od včerejška přechází přes naše území fronta s vydatným deštěm. V reakci na tyto srážky došlo na některých vodních tocích k vzestupům hladin. Na Senici, Veličce a Vsetínské Bečvě byly včera dosaženy i 3. stupně povodňové aktivity (SPA). Situace se v tuto chvíli uklidnila, nedochází k nárůstu hladin vodních toků.

Povodí Moravy: Srážky se zatím uklidnily, řeky stagnují
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

V průběhu noci naše území ještě ovlivňovala tlaková níže, která přinášela srážky, především v oblasti Beskyd, Jeseníků a na Českomoravské vrchovině. Za posledních 6 hodin byly nejvyšší srážky na Horní Bečvě 10 mm, ve Valašském Meziříčí 9 mm, Vsetíně 8 mm, Bystřičce 8 mm.

Vodní toky v Beskydech stagnují. Aktuálně je 3. SPA dosažený pouze v Teplicích nad Bečvou. Řeka je zde již po kulminaci. Voda dotéká do dolních částí povodí, v důsledku toho se dá v průběhu dneška očekávat dosažení 1. a 2. SPA v Moravě a v Bečvě.

Podle předpovědi má během dneška docházet v Beskydech k dalším srážkám, v důsledku přechodu další fronty nelze vyloučit, že bude docházet k opětovným vzestupům hladin vodních toků.

Vodní nádrže mírní průběh povodní. V důsledku uvolňování prostor ve vodních nádržích může pod některými vodními díly docházet řízenému vzestupu hladin s dosažením SPA. Manipulace na vodních dílech jsou prováděny operativně dle aktuální hydrologické situace. Nádrže jsou připraveny zachytit či transformovat případné povodňové průtoky.

Povodí Moravy, s. p. je v trvalém kontaktu s dotčenými povodňovými orgány. Zasedají povodňové komise ORP Vsetín, Vizovice, Valašské Meziříčí, Veselí nad Moravou, Hranice, Lipník n.B., Přerov, Rožnov p.R. Otrokovice.

Vodní toky s dosažením 2. a 3. SPA:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…